« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
DUKE NUKEM

Crveni telefon za cyber napade u Washingtonu i Moskvi

Hoće li Rusi i Ameri gađati Anonymouse nuklearnim bojevim glavama?

Crveni telefon
Crveni telefon (Arhiva)
Više o

cyber napad

,

crveni telefon

Sjedinjene Države i Rusija blizu su dogovora o uspostavi "crvenog telefona" za rješavanje prijetnja kibernetičkim napadima, objavio je u petak Washington Post.

Sigurna komunikacijska linija između dviju zemalja trebala bi spriječiti napade na internetu, čiji je izvor teško otkriti, a mogu prerasti u konflikt, objavio je Post.

Kao kanal za komunikaciju s Rusijom s američke će strane poslužiti Centar za smanjenje rizika od nuklearnih napada, koji je osnovao State Department u vrijeme administracije Ronalda Reagana. Centar je osnovan kako bi Moskva i Washington mogli upozoriti jedan drugog na svako lansiranje rakete ili svemirskog broda kako se to ne bi zabunom shvatilo kao nuklearni napad.

Isti princip trebao bi se primjenjivati u slučaju cyber napada, ako jedna strana detektira nešto što bi mogla biti neprijateljska aktivnost iz drugih zemalja, piše Post.

Uspostava američko-ruskog "crvenog telefona" ukazuje na sve veću važnost kibernetičkih aktivnosti kao moguće prijetnje i konflikta među zemljama. Obamina administracija prije nekoliko je mjeseci upozorila kako bi kibernetički napadi mogli potkopati sustave koji osiguravaju struju, vodu i ostale kritične usluge.

Bude li sklopljen, ovo će biti prvi ugovor SAD-a s nekom zemljom s ciljem smanjenja prijetnji iz "cyberspacea".

27.04.2012. 21:28:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh