« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SPUŽVA BOB

Crtići zaslužni za nikad lošiju koncentraciju u djece

Gledanje crtanih filmova u kojima se neprestano i vrlo brzo izmjenjuju različite scene ima vrlo negativan učinak na mozak vašeg djeteta

Fotografija vijesti
Više o

crtani likovi

,

gledanje televizije

,

odgoj djece

,

roditelji i djeca

Unatoč tomu što liječnici ni do sada nisu preporučivali roditeljima da dozvole svojoj djeci neograničeno gledanje crtića bez ikakvog nadzora, znanstvenici su tek nedavno otkrili koliko zapravo crtani filmovi mogu imati poguban učinak na dječju koncentraciju i pamćenje.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Virginiji pokazalo je kako gledanje animacija u kojima se neprestano i vrlo brzo izmjenjuju različite scene (što je slučaj u velikoj većini današnjih crtića) ima vrlo negativan učinak na dječji mozak, posebice na one dijelove koji reguliraju koncentraciju, radnu inteligenciju te kratkoročnu memoriju.

„Ovi se rezultati u potpunosti naslanjaju na one dobivene prijašnjim studijama, koje su također pokazale vrlo negativne posljedice koje na zdravlje djece imaju moderni televizijski programi", rekla je dr. Angeline Lillard, voditeljica istraživanja.

Znanstvenici su podijelili 60 četverogodišnjaka u tri skupine. Jedna je gledala popularni crtić SpužvaBoB Skockani, u kojemu se scene prosječno izmjenjuju svakih 11 sekundi. Druga je skupina gledala edukacijski crtić u kojemu se scene izmjenjuju svake 34 sekunde. Treća grupa djece nije gledala crtiće, već su dobili bojice, olovke i papir te su zamoljeni da nešto nacrtaju.

Nakon toga, djeca su podvrgnuta različitim kognitivnim testovima i testovima inteligencije.

Grupa koje je gledala SpužvaBoba imala je duplo slabije rezultate od one koja je gledala edukacijski crtić, dok je ta grupa pak imala duplo slabije rezultate od grupe koja je crtala bojicama.

Ovi rezultati nisu iznenadili istraživače, budući da su u skladu s onime što su pokazala prijašnja istraživanja, poput onoga koje je dokazalo da djeca koja gledaju televiziju više od 90 minuta dnevno imaju povećane šanse za razvojem cijelog niza bolesti kasnije u životu.

Znači li to da trebate svojim klincima potpuno zabraniti gledanje televizije? Nikako. Međutim, od iznimne je važnosti da inzistirate na kvalitetnom i poučnom sadržaju, kao i na postavljanju vremenskog ograničenja. Na ovaj ćete način osigurati najbolje od oba svijeta za zdrav razvoj vaše djece.

12.09.2011. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh