« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
HIPERREALIZAM

Crteži za koje ćete vjerovati da su fotografije

Neki umjetnici toliko dobro barataju olovkama, pastelama ili uljenim bojama da je ponekada nemoguće prepoznati radi li se o slici ili fotografiji

Paul Cadden - Detroit
Paul Cadden - Detroit (weheartworld)
Više o

fotografije

,

umjetnost

,

iluzija

,

crtezi

,

hiperrealizam

Kada naš um nije u stanju razlučiti realnost od fikcije onda su umjetnici hiperrealisti ostvarili svoj cilj kreiranja iluzije stvarnosti, odnosno vjernog prikazivanja vizije i slike koje ljudsko oko ne može vidjeti na fotografiji. Kako bi ispravili ono što fotoaparat nije uspio dočarati hiperrealisti vjerno repliciraju fotografiju naglašavajući boje te odnose svjetla i sjene.

Hiperrealizam je kao pravac u umjetnosti nastao 60-ih godina prošlog stoljeća u SAD, a zbog naglog rasta popularnosti, kako među publikom tako i među umjetnicima, našao se na udaru brojnih kritičara koji smatraju da takav stil zapravo nema umjetničku vrijednost jer je riječ o pukom preslikavanju.

Bez obzira je li hiperrealizam umjetnost ili nije, prosudbu ostavljamo stručnjacima, za sliku koja može prevariti um da je riječ o stvarnosti potrebno je puno truda i vještine. Za detaljniji pogled trebate kliknuti na sliku u galeriji. 

07.05.2012. 22:46:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh