« Fun
objavljeno prije 12 godina
HIPERREALIZAM

Crteži za koje ćete vjerovati da su fotografije

Neki umjetnici toliko dobro barataju olovkama, pastelama ili uljenim bojama da je ponekada nemoguće prepoznati radi li se o slici ili fotografiji

Paul Cadden - Detroit
Paul Cadden - Detroit (weheartworld)
Više o

fotografije

,

umjetnost

,

iluzija

,

crtezi

,

hiperrealizam

Kada naš um nije u stanju razlučiti realnost od fikcije onda su umjetnici hiperrealisti ostvarili svoj cilj kreiranja iluzije stvarnosti, odnosno vjernog prikazivanja vizije i slike koje ljudsko oko ne može vidjeti na fotografiji. Kako bi ispravili ono što fotoaparat nije uspio dočarati hiperrealisti vjerno repliciraju fotografiju naglašavajući boje te odnose svjetla i sjene.

Hiperrealizam je kao pravac u umjetnosti nastao 60-ih godina prošlog stoljeća u SAD, a zbog naglog rasta popularnosti, kako među publikom tako i među umjetnicima, našao se na udaru brojnih kritičara koji smatraju da takav stil zapravo nema umjetničku vrijednost jer je riječ o pukom preslikavanju.

Bez obzira je li hiperrealizam umjetnost ili nije, prosudbu ostavljamo stručnjacima, za sliku koja može prevariti um da je riječ o stvarnosti potrebno je puno truda i vještine. Za detaljniji pogled trebate kliknuti na sliku u galeriji. 

07.05.2012. 22:46:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh