Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2012. 22:46:13
HIPERREALIZAM

Crteži za koje ćete vjerovati da su fotografije

Neki umjetnici toliko dobro barataju olovkama, pastelama ili uljenim bojama da je ponekada nemoguće prepoznati radi li se o slici ili fotografiji

Paul Cadden - Detroit
Paul Cadden - Detroit (weheartworld)

Kada naš um nije u stanju razlučiti realnost od fikcije onda su umjetnici hiperrealisti ostvarili svoj cilj kreiranja iluzije stvarnosti, odnosno vjernog prikazivanja vizije i slike koje ljudsko oko ne može vidjeti na fotografiji. Kako bi ispravili ono što fotoaparat nije uspio dočarati hiperrealisti vjerno repliciraju fotografiju naglašavajući boje te odnose svjetla i sjene.

Hiperrealizam je kao pravac u umjetnosti nastao 60-ih godina prošlog stoljeća u SAD, a zbog naglog rasta popularnosti, kako među publikom tako i među umjetnicima, našao se na udaru brojnih kritičara koji smatraju da takav stil zapravo nema umjetničku vrijednost jer je riječ o pukom preslikavanju.

Bez obzira je li hiperrealizam umjetnost ili nije, prosudbu ostavljamo stručnjacima, za sliku koja može prevariti um da je riječ o stvarnosti potrebno je puno truda i vještine. Za detaljniji pogled trebate kliknuti na sliku u galeriji. 

07.05.2012. 22:46:13
http://metro-portal.hr/crtezi-za-koje-cete-vjerovati-da-su-fotografije/70754/