« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KOLEKTIVNI UGOVORI

Croatia Airlines: Stjuardese u petak štrajkaju

Sindikat navodi da s upravom već dugo bezuspješno pregovaraju, a iz uprave tvrde da bi izravna šteta štrajka iznosila milijun dolara dnevno

Croatia Airlines štrajk
Croatia Airlines štrajk (Wikipedia)
Više o

Croatia Airlines

,

stjuardese

,

etilbenzen

,

srčane deformacije

Stjuardese i stjuardi Croatia Airlinesa u petak, 9. srpnja idu u štrajk. Najavio je to Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) nakon propalih pregovora o kolektivnom ugovoru. Iz sindikata navode da je ovo prvi u nizu štrajkova koji namjeravaju organizirati, a trajat će do utorka, 13. srpnja, u 6 sati ili do odluke štrajkaškog odbora o prekidu štrajka.

O razlozima štrajka obavijestili su i predsjednicu Vlade Jadranku Kosor. Razlozi se odnose se na obavještavanje o izmjenama u rasporedu, korištenje stanke, broj dana godišnjeg odmora, definiranje plaće kolektivnim ugovorom.

>> Ryanairove stjuardese skinule se za dobrotvorne svrhe - VIDEO

Napominju kako su o uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora s upravom bezuspješno pregovarali od kraja prošle godine, a od veljače rade isključivo po pravilima koje postavlja uprava. Ističu kako su tijekom pregovora s upravom Croatia Airlinesa odustali od većine svojih zahtjeva, pristali na smanjenje plaće od pet posto, dodatna smanjenja kroz kraći obračun noćnog rada te znatno smanjenje naknade za prijevoz.

"Lista zahtjeva od kojih odbijamo odustati i koje smatramo uvjetom za potpisivanje kolektivnog ugovora, je nematerijalne prirode, a čak tri zahtjeva su minimum propisan Zakonom o radu koji uprava negira kao primjenjiv na nas", ističu iz sindikata.

Traže da ih se o izmjenama u rasporedu rada obavještava u skladu sa Zakonom o radu, sedam dana ranije, osim u slučaju hitnog prekovremenog rada. Žele i da im se stanka regulira u skladu sa Zakonom o radu koji predviđa sporazumno korištenje tog vremena.

Navode da im je oduzeto šest dana godišnjeg odmora koje su imali na otežane uvjete rada, te traže da im se vrati pet, pošto su sada na zakonskom minimumu.

Ugovorom o radu je plaća izražena u bodovima, no način obračuna plaće nije definiran ugovorom ili kompanijskim pravilnikom, pa ga Sindikat želi definirati kolektivnim ugovorom. Također smatraju da poslodavac radnike zakida za ugovorenu plaću pošto bodove dijeli sa 182 radna sata.

Unatoč odricanju radnika u korist tvrtke kroz smanjenja plaće i ostalih materijalnih prava, Croatia Airlines bilježi sve veće gubitke, navode iz sindikata dodajući kako se nadaju da će vlasnik konačno poduzeti mjere koje će okončati takvo loše poslovanje tvrtke.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova ima 170 članova, a najavljuju da će u štrajku sudjelovati svi osim 20 posto ukupnog kabinskog osoblja koliko ih je prema aktualnim propisima obvezno raditi tijekom štrajka.

Uprava ne vjeruje da će doći do štrajka

Iz Croatia Airlinesa, pak, navode da su prihvatili četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk, međutim stjuardese i stjuardi izašli su sa čak 43 nova zahtjeva. Uprava tvrtke vjeruje da do najavljenog štrajka ipak neće doći ističući da traženi uvjeti nemaju uporište u pozitivnoj zakonskoj regulativi.

>> Croatia Airlines: Zbog blokade smo izgubili 2,5 milijuna eura

Samo izravne štete, koje bi nastale u slučaju štrajka, iznosile bi milijun dolara dnevno, s obzirom na booking za ta četiri dana (9.-13. srpnja), koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika kojima u slučaju štrajka tvrtka mora refundirati novac.

Eventualni bi štrajk imao goleme posljedice za domaći turizam i općenito za ugled Hrvatske kao izrazito turističke zemlje, navode iz Croatia Airlinesa. Ističu da "tvrdnje iz sindikata kabinskog osoblja da rade nezaštićeni kolektivnim ugovorom i isključivo po pravilima koja postavlja uprava nisu točne, jer se na članove SKOZ-a odnose odredbe Jedinstvenog kolektivnog ugovora potpisanog 8. veljače 2010. s tri sindikata organizirana u tvrtki koji pokrivaju više od 70 posto zaposlenika".

Iz uprave navode da stjuardese Croatia Airlinesa, osim osnovne plaće, dobivaju i dnevnice, paušale te proviziju od prodaje duty free robe u zrakoplovu. Najniže isplaćeno primanje stjuardese u svibnju iznosilo je 5.006,05 kuna, a najviše je primanje iznosilo 12.168 kuna.

Navode i podatke o radnom vremenu, te godišnjim odmorima napominjući da najmanji broj kalendarskih dana godišnjeg odmora za pripravnice iznosi 28, a najviše 36, ali je istodobno ponuđeno povećanje slobodnih dana sa sadašnjih 96 na 108 tijekom godine te bi u ukupnom zbroju neki zaposlenici SKOZ-a dobili i do 12 dana više nego u prijašnjem kolektivnom ugovoru.

SKOZ traži i isplatu naknade za prijevoz od 290 kuna na mjesec, kao što je imaju i ostali zaposlenici u tvrtki, međutim, svi zaposlenici kabinskog osoblja na dnevnoj bazi imaju osiguran besplatni prijevoz kombijima od kućne adrese do radnoga mjesta i obrnuto. Croatia Airlines za taj trošak godišnje izdvaja 3 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 19:03:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh