« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ČUDO NEVIĐENO

Crni par dobio kćer bijele kože, plavih očiju i kose

Crni par iz Britanije zapanjio je liječnike nakon što su dobili kćer koja izgleda kao da je od skandinavskih roditelja

klikni za povećanje
klikni za povećanje

Kćer Benjamina i Angele Ihegboro dovela je stručnjake za genetiku u nedoumicu, jer nikako ne mogu objasniti kako je došlo do ove vrlo rijetke pojave, no sigurni su kako nije riječ o albino djetetu. Roditelji, inače porijeklom iz Nigerije, tvrde da nemaju bijelih rođaka u svojem porodičnom stablu.

Otac Benjamin priznao je kako je u početku mislio da su zabunom liječnika dobili tuđe dijete. Zapanjeni roditelji, koji već imaju dvoje crne djece, samo su "sjedili i zurili" u svoju bijelu kćerkicu. Unatoč šali da ga je žena možda prevarila, otac vjeruje kako je dijete doista njegovo. "Moja žena je iskrena prema meni. No čak i da mi laže, dijete mi ne bi imalo moje crte lica", siguran je Benjamin.

Stručnjak za genetiku sa Sveučilišta Oxford, profesor Brian Sykes, objašnjava kako bi roditelji trebali imati neki oblik bijelih predaka. "Kosa je prilično neobična. Čak i mnoga blonda djeca nemaju takvu kosu pri rođenju. No, pravila genetike su kompleksna i još uvijek ne razumijemo što se događa u mnogo slučajeva. Ovo bi mogao biti slučaj kada ima mnogo genetskog mješanja, kao među afro-karipskom populacijom. Ali u Nigeriji je bilo malo mješanja....", čudi se profesor.

Boju kože određuju 7 različitih gena koji se zajedno kombiniraju. Ako je žena mješane rase, njezina jajašca će obično sadržavati kombinaciju gena za crnu i bijelu kožu, kao i sperma muškarca mješane rase. Kada se ta jajašca i sperma spoje, nastat će dijete mješane rase. No vrlo rijetko, spolne stanice mogu sadržavati gene za samo jednu boju kože. Ako i jajaše i sperma sadrži bijele gene, dijete će imati bijelu kožu, i obrnuto.

U Britaniji je poznat slučaj iz 2006. kada je mješani par dobio blizanke, a jedna je bila bijele kože dok druga crne.


20.07.2010. 08:51:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh