« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
VELIKODUŠNO

Crkva za prevladavanje krize izdvojila 50 milijuna kuna

Nakon konzultacija sa Svetom Stolicom Crkva se odlučila odreći 50 od 283 milijuna kuna koje svake godine dobiva iz državnog proračuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vlada

,

Katolička crkva

,

gospodarska kriza

,

Hrvatska biskupska konferencija

Hrvatska biskupska konferencija danas je priopćila da je, nakon konzultacija sa Svetom Stolicom i u dogovoru s Vladom i Ministarstvom financija, odlučila da izdvoji 50 milijuna kuna kao doprinos za prevladavanje krize.

HBK navodi da Katolička crkva, sukladno međunarodnom ugovoru o gospodarskim pitanjima između Hrvatske i Svete Stolice od 9. listopada 1998. kojim se priznaje opće društveno vrijedan rad Crkve u Hrvatskoj, svake godine dobiva određeni iznos iz državnog proračuna. Ugovorom je određeno da se ta sredstva koriste u tri svrhe: za uzdržavanje klera i crkvenih službenika, za izgradnju i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta te za karitativnu djelatnost.

"Poštujući odredbe spomenutog Ugovora, a vodeći računa o ozbiljnosti aktualnog gospodarskog i socijalnog stanja, Hrvatska biskupska konferencija je nakon konzultacija sa Svetom Stolicom i u dogovoru s Ministarstvom financija i Vladom Republike Hrvatske odlučila od sredstava predviđenih proračunom za ovu godinu (283 milijuna kuna) svotom od 50 milijuna kuna dati svoj doprinos za prevladavanje aktualne krize", stoji u priopćenju uz koje se ističe da je Crkva i do sada veliki dio sredstava dobivenih iz državnog proračuna koristila u karitativne svrhe.

Izvor: Hina

24.07.2009. 14:07:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh