« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obitelj i brak

Crkva u Sloveniji protiv istospolnih zajednica

Slovenski biskupi negiraju da je crkveno stajalište homofobnog karaktera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

homoseksualni parovi

,

homoseksualni brakovi

,

obiteljski zakon Slovenija

,

istospolne zajednice

,

homoseksualci u sloveniji

,

katolička crkva Slovenija

Katolička crkva u Sloveniji protivi se promjenama obiteljskog zakona što ih je u javnu raspravu nedavno dala vlada Boruta Pahora, a kojima se predviđa zakonsko izjednačenje istospolnih zajednica s bračnom zajednicom muškarca i žene.

"U okviru Europske unije Slovenija je na posljednjem mjestu po broju sklopljenih brakova. Zato zakonske promjene koje bi još više relativizirale pojam obitelji nisu potrebne", rekao je u utorak na konferenciji za novinare biskup Anton Stres u ime komisije Iustitia et pax Slovenske biskupske konferencije.

Stres je rekao da suvremen način života iz više razloga nije naklonjen obiteljskom životu, ali da bi se glede toga neke stvari mogle promijeniti, te upozorio da zakonska rješenja u području obiteljskog prava zapravo već sada zagovaraju izvanbračne zajednice.

Takvih je zajednica sve više, rekao je Stres, ustvrdivši da partneri na taj način ostvaruju neka prava koja inače, "opravdano", kako je dodao, pripadaju obiteljima u kojima je samo jedan roditelj.

"Zbog izostanka odgoja za bračni život u slovenskim obrazovnim ustanovama, pravne izjednačenosti bračne i izvanbračne zajednice te promicanja alternativnih oblika zajedničkog života mladi se ljudi sve teže odlučuju za brak jer su u tom slučaju u slabijem materijalnom položaju od svojih vršnjaka u izvanbračnoj zajednici", naveli su u izjavi slovenski biskupi.

Smatraju da promjene obiteljskog zakonika, koje je u javnu raspravu dala slovenska vlada, nisu dobre.

Takvo stajalište, upozoravaju slovenski biskupi, ne treba shvatiti kao "homofobno" gledište Crkve, nego želju za očuvanjem "tradicionalne obitelji kao jedinog nositelja budućnosti i jedine prave okoline za odgoj i osoban razvoj mladih naraštaja".

Slovenska vlada nedavno je u javnu raspravu pustila nov nacrt zakona o obitelji, potaknuta presudom ustavnog suda po kojoj je prije tri godine prihvaćen zakon o istospolnim zajednicama diskriminirajući po nekim odredbama u odnosu na heteroseksualne životne zajednice.

Po novom nacrtu obiteljskog zakona istospolni partneri jedan drugog mogu pravno nasljeđivati i mogu posvajati djecu. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 19:29:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh