« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
političari se slažu:

Crkva se nema pravo miješati u pitanje granice

Većina političara, osim onih iz HDZ-a, slaže se da Crkva ima pravo na mišljenje, ali po Ustavu se nema pravo miješati u politiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Đurđa Adlešič

,

Milorad Pupovac

,

Vesna Pusić

,

Iustitia et pax

,

Katolička crkva

,

HBK

,

Ivo Josipović

,

arbitražni sporazum

Putem izjave komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, Katolička crkva u Hrvatskoj je prije nekoliko dana osudila arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, te zatražila od Vlade da se od takvog sporazuma odustane i po cijenu neulaska Hrvatske u EU.

Većina političara, osim onih iz redova HDZ-a koji ne žele dati svoj komentar, slaže se da i Crkva ima pravo na svoje mišljenje, ali da se ovakvim činom izravno želi miješati u politiku na što nema pravo po Ustavu.

Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade i predsjednica HSLS-a, smatra da je prvenstvena odgovornost za dobre ili loše odluke na politici, prije svega na Vladi i zastupnicima, piše Jutarnji list. Adlešič kaže da pri donošenju odluka moramo biti svjesni posljedica, a nitko u Hrvatskoj ne želi da ostanemo u izolaciji.

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a, smatra da se Crkva treba suzdržati od ocjena iznesenih u priopćenju:

''Ovo je direktno ulaženje Crkve u politiku, a za to se provode izbori, biraju se tijela vlasti i predstavnici u Saboru, baš zato da bi se rad mogao ponovno ocijeniti na izborima, a ovo nije način da se ulazi u ocjene'', izjavljuje Pusić.

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a, nešto je blaži pa smatra da je više na Vladi i Saboru da rade svoj posao, pri čemu različita mišljenja koja postoje u javnosti ne smiju doživjeti kao pritisak. Misli da je priopćenje Iustitie et pax oštro, no više ga brinu mišljenja nekih pravnih stručnjaka koji dovode u pitanje sadržaj i kvalitetu samog sporazuma. Josipović kaže da prije usvajanja sporazuma mora biti jasno da će arbitraža najprije utvrditi granice, a da će se nakon toga odlučiti o tome kako će Slovenci ploviti na otvoreno more.

I potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac podsjeća da nije uloga Crkve miješati se u politiku, iako ima pravo na svoje mišljenje.

01.11.2009. 19:08:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.11.2009. 20:12
    kako ne, u banana republici 'rvackoj sve se može :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh