« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
uz uvjete

HNS zasad prihvaća arbitražni sporazum

HNS u sljedećim fazama zahtijeva sudjelovanje u definiranju hrvatskog stajališta u formiranju liste arbitara

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

HNS

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

Predsjedništvo HNS-a odlučilo je da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, a za podršku u sljedećim fazama ta je parlamentarna stranka navela dva uvjeta, ističe se u danas priopćenju stranke.

"U cilju smanjivanja rizika političkog voluntarizma'', preduvjet podrške HNS-a u sljedećim fazama bit će: konzultiranje HNS-a prilikom definiranja hrvatskog stajališta u formiranju liste arbitara, kao i određivanju hrvatskog člana Arbitražnog suda; suglasnost Republike Hrvatske na okvirnu listu kandidata koju, prema Sporazumu o arbitraži, formiraju predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje Europske komisije, a s koje se izabiru predsjednik i članovi Arbitražnog suda, stoji u priopćenju.

U zaključku se ističe da je HNS svjestan dvostrukog interesa Republike Hrvatske: ulaska u Europsku uniju i definitivnog rješavanja pitanja granice sa Slovenijom.

Predsjedništvo HNS-a navodi da prepoznaje neposredne rizike koje Sporazum o arbitraži sadrži, u rasponu od potpunog zadovoljenja hrvatskih početnih zahtjeva, do potpunog zadovoljavanja slovenskih početnih zahtjeva, u pitanjima granice između dviju država.

"Uvjereni smo da je od 1992. do danas bilo moguće mnogo povoljnije riješiti sporna pitanja. U tome se nije uspjelo radi kontinuirane politike HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji su svih ovih godina pretpostavljali svoje stranačke interese nacionalim interesima", zaključuje Predsjedništvo HNS-a.

01.11.2009. 18:37:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh