« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
ice age

Spiljski medvjedi su izumrli zbog hladnoće

Čovjek nije kriv za nestanak spiljskog medvjeda

Fotografija vijesti
Više o

izumiranje vrsta

,

ledeno doba

,

spiljski medvjed

Divovski spiljski medvjedi (Ursus spelaeus) izumrli su zbog hladnoće Ledenog doba u Europi prije 28.000 godina, navodi se u rezultatima istraživanja koje je u srijedu u Oslu objavljeno u časopisu Boreas, a koje mijenja ranije teorije koje su govorile da je čovjek izlovio tu vrstu medvjeda.

Medvjedi vegetarijanci, koji su težili skoro tonu i bili veći od današnjeg polarnog medvjeda, očito su nestali uslijed naglog zahlađenja kada su nestale biljke kojima su se hranili.

 Medvjedi su nestali otprilike prije 27.800 godina, što je za 13.000 godina ranije nego što se dosad mislilo, kažu britanski i austrijski znanstvenici. Oni su u Alpama istraživali nalazišta na kojima su nađeni ostaci medvjeda.

"Dosad je nađeno malo uvjerljivih dokaza koji bi govorili da je čovjek kriv za izumiranje spiljskog medvjeda", navodi se u časopisu Boreas. Ranije teorije su okrivljavale izlov za nestanak ove životinjske vrste.

Spiljski medvjedi obitavali su na području od današnje Španjolske do Urala i bili su među velikim životinjama - mamutima, nosorozima, divovskim jelenima i spiljskim lavovima - koje su nestale tijekom Ledenog doba koje je završilo prije oko 10.000 godina. (hina/metro-portal)

26.11.2008. 10:44:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh