« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Dekica za ledenjake

Ledenjak u talijanskim Alpama pokrivanjem zaštićen od ultraljubičastih zraka i nije se otopio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Landolt)
Više o

otapanje ledenjaka

,

Ice Protector

,

Landolt Ice Protector

,

ledenjak Valtellina

Ogromni pokrivači od izolirajućeg materijala mogli bi ubuduće biti svakodnevna pojava na ledenjacima, nakon što su talijanski znanstvenici potvrdili da su pokrivanjem spasili dio jednog ledenjaka od topljenja.

Znanstvenici sa sveučilišta u Milanu objavili su u srijedu da im je uspio eksperiment s pokrivanjem ledenjaka u dolini Valtellina u Lombardiji.

Oko 150 četvornih metara ledenjaka na visini od 2.750 metara u svibnju je pokriveno "zaštitnikom leda", pokrivač od izolirajućeg materijala debljine 4 milimetra i težine 500 grama po četvornom metru.

Pokrivač, koji sprječava prodiranje ultraljubičastih zraka, spriječio je otapanje 115 prostornih metara vode, potvrdili su znanstvenici. Prekrivena površina ostala je za 1,9 metar deblja od ostatka ledenjaka, objavio je u srijedu milanski list Corriere della Sera.

"Ice Protector" (zaštitnik leda), koji je znanstvenike stajao oko 700 eura, uklonjen je s prvim snijegom a na proljeće će štititi druge dijelove ledenjaka. Talijanski znanstvenici smatraju da takvih pokrivači mogu pomoći u borbi protiv topljenja ledenjaka u Alpama. (hina/metro-portal)

26.11.2008. 18:34:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh