« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina

Čovjek koji želi promijeniti svijet

Priča o poznatom njujorškom dizajneru egipatsko-britanskog podrijetla, gostujućem profesoru, stilistu, DJ-u, globetrotteru i vizionaru

Fotografija vijesti
Više o

karim rashid

Dizajn 21. stoljeća slobodno možemo nazvati - inovacija. Upravo je to glavno obilježje radova Karima Rashida, poznatog njujorškog dizajnera. Njegovo ime postalo je globalni sinonim za brend i nalazi se na svemu, od kanti za smeće do Avenije Madison. U posljednjih pet godina Rashid je osvojio šest uglednih dizajnerskih nagrada. Rođen prije 48 godina u Egiptu, u obitelji Egipćanina i Britanke, Karim je odrastao u Kanadi, školovao se u Italji, živi i radi u New Yorku, gdje  posjeduje studio i dućan na 7. aveniji.

Osuvremenjeni hijeroglifi

Kozmopolitski duh i zanimljivo podrijetlo odredilo je njegov rad: u njima se ogleda šarenilo, mekoća i opuštenost Egipta, hedonizam Italije,  britanska promišljenost i konceptualizam, a profesionalizam i agilnost dobio je preseljenjem u New York, gdje je svoje ideje pretočio u djela. Sve to urodilo je proizvodima koji su svi odreda inovativni - Karim Rashid je čovjek koji u svojoj njujorškoj manufakturi rađa ideje koje poslije razrađuju dizajneri širom svijeta. - Pošto sam poulegipćanin, mislim da na moj senzibilitet i stvaralaštvo neminovno utječe moje podrijetlo.

Volim tu energiju koju daju veseli, šareni oblici koje stvaram i mislim da je ona svima potrebna. Trudim se raditi predmete koji otklanjaju stres i donose uživanje, a ne nešto što nas opterećuje.”U mom radu ima ličnosti s hijeroglifima i duhovnim monumentalizmom, a moji crteži sliče na suvremenu interpretaciju drevne egipatske umjetnosti, ali sve je to podsvjesno, objašnjava Rashid utjecaj podrijetla na svoj rad. Rashidova otvorenost ogleda se u njegovim radovima - tako mu nije problem dizajnirati sve što mu pruža poticaj - igračke za pse, kuhinjski pribor, odjeću, satove, namještaj; vizualno osmisliti hotel, restoran, napisati esej za stručni časopis, održati predavanje studentima i kolegama, a u slobodno vrijeme uživati u životu - putovati i raditi kao DJ po noćnim klubovima.

Radikalni konceptualizam

Njegov je život osebujan poput njegovih radova. Rijetki su oni poput Rashida koji u životu uspijevaju raditi ono što žele i što im pričinja zadovoljstvo. Posljednjih godina čest je posjetitelj Beograda, gdje mu živi djevojka Ivana Purić. Ne krije oduševljenje Beogradom, koji mu se, nakon svjetskih metropola,  čini kao neko šarmantno bunilo. - Pariz, London, Milano, Madrid, pa čak i New York dosadni su i banalni. Ne inspiriraju me više. Istočnu Europu u skorijoj budućnosti vidim kao poetičnu, umjetničku i vrlo intelektualnu, govori vizionar Rashid kojeg mnogi smatraju radikalnim industrijskim konceptualistom. Dizajn budućnosti, čije ideje iznosi na gostujućim predavanjima studentima dizajna, zamišlja kao dizajn prilagođen individualnim potrebama, jer će, kako smatra, za pedesetak godina nestati serijska proizvodnja. U našim domovima bit će vrlo malo namještaja, jer je naš život, zaključuje, bolji kada smo sami među zidovima. 

Piše: Iva Ćurić
17.03.2008. 13:37:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh