« Život
objavljeno prije 14 godina
TERMALNA HIPOTEZA

Čovjek je počeo hodati uspravno zbog vrućeg tla?

Naime, znanstvenici su otkrili da je Turkana Basin u Keniji, mjesto koje se smatra kolijevkom ljudske evolucije, bilo mnogo toplije prije milijun godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

evolucija

,

čovjek

,

zakucavanje

,

Lassi Hurskainen

Ovo otkriće postavlja tzv. "termalnu hipotezu" ljudske evolucije, koja kaže da je čovjek počeo hodati uspravno zbog velike vrućine na tlu. Prema ovoj teoriji, naši rani preci time su zadobili evolucijsku prednost jer je hodanje na dvije noge osim olakšanja od vrućine, donijelo i druge pogodnosti. Gubitak dlaka također je olakšao život u takvoj klimi.

Znanstvenik Benjamin Passey, koji je vodio istraživanje objašnjava: "Glavna poruka naše studije jest da je ova regija, koja je jedna od ključnih mjesta gdje su pronađeni fosili koji dokumentiraju ljudsku evoluciju, doista toplo područje dugi niz vremena, pa čak i tijekom perioda prije 3 milijuna godina."

Sve do sada, bilo je teško odrediti koliko je toplo bilo neko mjesto prije više milijuna godina. Analize fosila biljaka i životinja otkrivaju više o njima samima nego o temperaturi. No, tim znanstvenika otkrio je ovaj podatak proučavajući izotope koji su se formirali u tlu. Došli su do zaključka kako su karbonati tla imali temperaturu između 30 i 35 stupnjeva Celzijusa, stoga je dnevna temperatura morala biti još i viša.

Profesor Steve Jones s Londonskog sveučilišta slaže se s termalnom hipotezom. "Ovo zvuči kao racionalna ideja jer uspravni objekti upijaju mnogo manje sunčeve energije od onih horizontalnih. Iz istog razloga naši su preci mogli početi hodati na dvije noge kako bi lakše podnosili vrućine."

10.06.2010. 20:47:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh