« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana
OSVRT

Čovjek i brod, ciklus Ive Kajzera

Strast koju autor osjeća prema temama mora više je nego vidljiva jer i za njega more je život, izvorište života

Ivo Kajzer
Ivo Kajzer (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ivo Kajzer

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ivo Kajzer stekao je značajan ugled svojim hiperrealističnim ciklusima s vječnim motivima mora i priobalja, čovjeka i brodova.

Ciklusi su izvedeni koloristički odmjereno, nadahnuto i iskreno. Strast koju autor osjeća prema temama mora više je nego vidljiva jer i za njega more je život, izvorište života.

Dio ciklusa Kajzer je posvetio vezi čovjeka i mora, točnije čovjeka i broda jer brod omogućuje čovjeku dublji i složeniji kontakt s morem.

Kajzer na svojim uljima na platnu jednako emotivno portretira kako čovjeka, ribara, veslača tako i njegov čamac, brodicu s kojom se otiskuje na more, boraveći u tišini, prekidanoj jedino kliktajima ptica koje radoznalo kruže oko njega, prepušten vlastitim mislima, brigama i radovanjima, lagano se ljuljuškajući na tek primjetljivim valovima.

Istaknimo kako Kajzer kreira slike u kojima prevladava sklad, sve je na svom mjestu i miruje, tiho je, čuju se valovi, dodiruju obalu.

Pred nama je svijet u kojem se odvija sudbinski kontakt neprekidnog trajanja, ljubavi i napora, straha i bojazni između čovjeka i mora i između čovjekove silne želje da zagospodari morem, ali more to ne dopušta.

Te trenutke o moru i čovjeku Kajzer svojim odabirom tema i motiva, vješto i poletno, bilježi na svojim slikama, kreirajući respektabilne hiperrealistične cikluse.

Piše: Miroslav Pelikan
02.02.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh