« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
"POLITIKA":

Čović smatra da dvoentitetska BiH nije održiva

Rješenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na 3 razine, kroz 4 federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, kazao je Čović

Dragan Čović
Dragan Čović (Mario Iličić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za srbijanski dnevnik "Politika" od nedjelje kako dvoentitetska BiH nije održiva, a kao rješenje on vidi četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila s hrvatkom većinom. Čović ističe da je dvoentitetska BiH neupravljiva i neodrživa, ukazujući kako ustav mora osigurati potpunu jednakost Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Rješenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi s hrvatskom nacionalnom većinom", objasnio je Čović. Upitan koliko je realno očekivati da će se Hrvati u predstojećim ustavnim promjenama izboriti za svoju federalnu jedinicu, Čović je rekao kako je siguran da će u tome uspjeti jer ova BiH, upozorava on, neće preživjeti bez istinske ustavne reforme.

"Ustavna jednakost naroda u BiH može se ostvariti i na drugim modelima ustrojstva ove zemlje, ali to teško može dobiti dvotrećinsku potporu u državnom parlamentu", smatra Čović. Ono što se, po njegovim riječima, ne smije nikada zanemariti kad je u pitanju BiH, to je činjenica da je ona država triju konstitutivnih i suverenih naroda. "To je duh BiH i ako to zanemarite i podcijenite čitav projekat izložen je opasnosti", zaključio je Čović. (hina/metro-portal)

12.12.2010. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh