« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MOĆ TEOBROMINA

Čokoladom protiv prehlade

Preparati od echinacee su previše razvikani u borbi s prehladom. S druge strane, poroizvodi koji sadrže kakao puni su teobromina, sastojka koji djeluje znatno bolje na simptome prehlade

Topla čokolada
Topla čokolada (Deviantart)
Više o

čokolada

,

kakao

,

prehlada

,

teobromin

,

Echinacea

Ljudi koji kupuju preparate od toliko razvikane echinacee kako bi spriječili ili ublažili simptome prehlade bacaju novac. Čini se da je umjesto njih mnogo bolja najobičnija čokolada,a to sugeriraju dva odvojena istraživanja. Na Fakultetu za medicinu i javno zdravstvo Sveučilišta Wisconsin-Madison echinaceu su proučavali najbolji stručnjaci; oni su zaključili da je djelovanje preparata od echinacee ograničeno te da samo donekle sprječavaju ili ublažuju simptome prehlade.

Testiranja su provodili nad 719 osoba u dobi između 12 i 80 godina. Tim volonterima su nasumice davane tablete koje sadrže ekstrakt echinacee, placebo ili im tablete uopće nisu davane. Istina, oni koji su pili tablete s echinaceom brže su se rješavali prehlade (kod njih je u usporedbi s kontrolnom skupinom prehlada trajala između sedam ide set sati manje). Prema riječima Brucea Baretta, voditelja istraživanja, echinacea je ukupno gledajući ozbiljnost prehlade smanjivala tek za deset posto.

S druge strane, prirodni sastojak koji se nalazi u kakau - teobromin - ima znatno jače djelovanje na prehladu, naročito na njen najizraženiji simptom kašalj. Stručnjaci farmaceutske tvrtke SEEK su u suradnji s kolegama iz klinike Hull Cough prije nekoliko dana su to i potvrdili. Tvrtka SEEK je radila na lijeku temeljenom na teobrominu kojega pak ima u velikim količinama u većini proizvoda od kakaa kao, na primjer, čokoladi.

Teobromin „inhibira nepravilnu reakciju nervus vagusa ili živca lutalice što je tipično kod učestalog kašlja", kazali su iz SEEK-a. Profesor Alyn Morice iz spomenute klinike kazao je aktualni opioidni lijekovi imaju puno nedostataka pa se stvorila velika potreba za neopioidnim varijantama kod kojih ne bi bilo loših nuspojava. Zato tijekom zimskih mjeseci navalite na toplu čokoladu i riješite se simptoma prehlade.

26.12.2010. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh