« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
CIJENA MLIJEKA

Čobanković: Poskupljenje mlijeka nije realno

Ministar Čobanković ne zna hoće li mlijeko poskupjeti, ali smatra da nema elemenata za rast cijena

Otkup mlijeka
Otkup mlijeka (Getty Images)
Više o

mlijeko

,

Petar Čobanković

,

cijena mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede čini sve da ne dođe do povećanja otkupne cijene mlijeka. Ministar Čobanković smatra kako nema elemenata za poskupljenje, iako je za RTL priznao da ne zna hoće li mlijeko ipak poskupjeti i koliko, prenosi Hina.

Podsjetio je da su, kad se govori o cijeni mlijeka, odnosno o cijeni raznih vrsta mlijeka, one zapravo bile u deflaciji prošle godine, odnosno da je na kraju 2010. ta cijena bila oko pet posto niža nego na njezinu početku.

Napomenuo je da treba biti realan i uzeti u obzir da je na svjetskim tržištima došlo do znatnoga povećanja cijena prehrambenih proizvoda - pšenice, uljarica i stočne hrane što je također jedan od generatora mogućega povećanja cijena.

Ali, rekao je, činjenica je da je porasla i otkupna cijena mlijeka te istaknuo da se u mjerodavnom ministarstvu nastoji određenim mjerama pomoći proizvođačima i predstavnicima mliječne industrije da ne dođe do znatnoga povećanja otkupnih cijena mlijeka.

Zato je, istaknuo je, stajalište ministarstva da trenutačno nema jako opravdanih razloga za povećanjem cijene mlijeka, odnosno da može doći samo do nekih korekcija cijena.

Kazao je da će realna otkupna cijena mlijeka u siječnju ove godine biti 2,4 kune po litri te da su realne cijene mlijeka između pet i pol do šest kuna po litri.

Na pitanje novinara da prokomentira današnju izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića da će, ako dođe po povećanja cijena hrane, to biti kriva procjena Vlade Republike Hrvatske, Čobanković je odgovorio da je to teška i nezgodna izjava koja nije obuhvatila realno stanje stvari .

Jer, spomenuo je, ova vlada ne može regulirati neke stvari i, primjerice, ne može utjecati na cijene derivata koje se formiraju na svjetskim tržištima, a nije kriva ni za poplave u Australiji i za to što će se tamo značajno smanjiti količina pšenice i što su znatno povećane cijene pšenice pa sada iznose 250 eura po toni što je, u odnosu na višegodišnji prosjek, oko dva i pol puta veća cijena.

Kad je riječ o poskupljenjima podsjetio je da se već od osmoga mjeseca prošle godine govorilo o velikim poskupljenjima cijena kruha do kojih, dodao je, realno gledajući nije došlo, a prošle godine je cijena nekih prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića bili i do tri posto niža nego prethodne godine.

13.01.2011. 22:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh