« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DRAGULJ SREDOZEMLJA

CNN poziva nautičare u Dalmaciju koju naziva Azurnom obalom istoka

Hollywoodske zvijezde Sean Connery, Gywneth Paltrow i Pierce Brosnan samo su neke od zvijezda koje javno iskazuju svoju ljubav za dalmatinsku obalu

Hvar
Hvar (Shutterstock)
Više o

CNN

,

dalmacija

,

Brad Pitt

,

Dubrovnik

,

Clint Eastwood

,

Sean Connery

,

Mljet

,

krstarenje

,

Hvar

,

Korčula

,

nautika

,

drive-in

Opisujući obalu Dalmacije kao Azurnu obalu istoka i skriveni dragulj Sredozemlja, američki je CNN u četvrtak u svojoj mjesečnoj emisiji o jedrenju Mainsail, prepručio nautičarima da je posjete najesen, kada odu turisti a još je uvijek toplo.

"Za posjetitelje u potrazi za mirnijim vremenom, jesen, nakon što su otišle ljetne gomile a vrijeme je i dalje toplo, tada dalmatinska obala zaista dolazi na svoje", preporuča CNN. "Od povijesno očaravajućeg Splita i otmjenog Hvara, na slikoviti otok Korčulu i neponovljivi utvrđeni grad Dubrovnik", to je itinerar za petodnevno jesensko krstarenje duž Dalmatinske obale, koji preporuča Mainsail, uključivo i posjet otoku Mljetu.

Hollywoodske zvijezde Sean Connery, Gywneth Paltrow i Pierce Brosnan javno iskazuju svoju ljubav za dalmatinsku obalu, dok Clint Eastwood i Sharon Stone kažu da su tamo tražili vlastiti otok, navodi CNN. Ističe se da je hrvatska obala Jadrana glasovita po svojim srednjovjekovnim kamenim gradovima, rimskim iskopinama, slikovitim lukama i kristalno čistom moru, koji privlače brojne superjahte tijekom ljetnih mjeseci, kao i sve veći broj stranih turista.

Opisujući destinacije predloženog krstarenja, CNN među ostalim ističe bogatstvo rimskih i renesansnih spomenika u Splitu, te niz modernih kulturnih događanja, preporučujući posjet filmskom festivalu sredinom rujna. Za Hvar navodi da slovi kao utočište jet-seta, hrvatski Saint-Tropez, čijoj su popularnosti pridonijeli Brad Pitt, Sharon Stone i Steven Spielberg, te kaže da ne treba propustiti klub Carpe Diem, gdje navraćaju slavne osobe.

"Za posjetitelje u potrazi za mirnijim vremenom, jesen, nakon što su otišle ljetne gomile a vrijeme je i dalje toplo, tada dalmatinska obala zaista dolazi na svoje", preporuča CNN.

Uz ljepote Korčule, ističe se da je to mjesto rođenja Marka Pola, te preporuča Moreška i posjet biskupskoj riznici s izuzetnom zbirkom sakralne i renesansne umjetnosti iz Hrvatske i Italije.

Na Mljetu se prepruča sidrenje u uvali Pomena i posjet Nacionalnom parku, s njegovim bistrim jezerima, mirnim plažama i slikovitim biciklističkim stazama.

Krstarenje završava pod zidinama Dubrovnika, "Bisera Jadrana", koji ja sa svojim baroknim crkvama, bogato ukrašenim palačama i popločanim ulicama pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine i smatra se jednim od najprofinjenijih povijesnih gradova u Europi, navodi CNN. Uz isticanje osobitog šarma Dubrovnika u rujnu, nautičarima se prepruča šetnja gradskim zidinama te posjet glazbenom festivalu Julian Rachlin i prijatelji, ili kazališnom festivalu. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 22:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh