« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
HITNO RJEŠENJE

Clinton želi da SAD i Kina rade zajedno protiv Sjeverne Koreje

SAD je osudio Sj. Koreju da je potpila južnokorejski brod, ali Kina zahtijeva više dokaza prije osude svog susjeda i saveznika

Hillary Clinton Kina Hu Jintao
Hillary Clinton Kina Hu Jintao (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Hu Jintao

,

južnokorejski brod

,

cheonan

,

SAD Kina

,

snježne pahuljice

Američka državna tajnica Hillary Clinton zaželjela je u ponedjeljak u Pekingu da Kina i SAD "rade zajedno" u rješavanju krize korejskog poluotoka, nakon napada Pjongjanga na južnokorejski ratni brod.

"Sjeverna Koreja je problem koji zahtijeva hitno rješenje", kazala je Clinton na otvaranju kinesko-američkog dijaloga visoke razine.

"Prošle godine radili smo zajedno kako bi izglasali i proveli jaku rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, danas se suočavamo s novim izazovom", kazao je šef američke diplomacije.

"Još moramo raditi zajedno kako bi se suočili s tim izazovom u cilju mira i stabilnosti korejskog poluotoka", kazala je Clinton.

SAD je osudio Sjevernu Koreju nakon zaključaka međunarodne istrage optužujući Pjongjang da je potopio Cheonan 26. ožujka, izazvavši smrt 46 južnokorejskih mornara.

Peking, međutim, zahtijeva više dokaza prije osude svojeg susjeda i saveznika.

Clinton je zaželjela da Sjeverna Koreja "poštuje obaveze u području denuklearizacije" i ponovno pozvala Pjongjang da "prekine s provokacijama", na otvaranju "strateškog i ekonomskog" kinesko-američkog dijaloga koji se održava u ponedjeljak i utorak u glavnom gradu Kine.

Istodobno je u Seulu predsjednik Lee Myung-Bak najavio da će Južna Koreja zatražiti nove sankcije protiv Sjeverne Koreje u Vijeću sigurnosti UN-a i smjesta odgovoriti na svaki novi napad. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 10:13:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh