« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UGROŽAVANJE SIGURNOSTI

SAD pokrenuo kaznenu istragu protiv Toyote

Savezna porota traži podatke o nenamjernom ubrzavanju nekih Toyotinih vozila i problemima sa sustavom kočenja modela Prius

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Toyota

,

kaznena istraga

Američki savezni istražitelji pokrenuli su kaznenu istragu o problemima sigurnosti vozila Toyote, potvrdio je u ponedjeljak japanski proizvođač automobila, dok se njegov predsjednik uprave Akio Toyoda priprema za svjedočenje o nedavnom povlačenju vozila, koje će biti održano u srijedu u američkom Kongresu.

Dužnosnici Toyote u SAD-u izjavili su da je tvrtka primila obvezujući nalog - subpoenu, velike savezne porote u New Yorku 8. veljače, kojom se traže dokumenti o nenamjernom ubrzavanju nekih Toyotinih vozila i problemima sa sustavom kočenja njezinih popularnih hibridnih vozila Prius.

Toyota je objavila da je također primila subpoenu i dobrovoljni zahtjev ureda savezne Komisije za vrijednosnice i burzu u Los Angelesu, u kojima se traže dokumenti o neželjenim ubrzanjima nekih Toyotinih modela, kao i otkrivanje politike i prakse tvrtke.

Toyota je, u pisanom priopćenju koje prenose američki mediji, potvrdila da će surađivati u istrazi.

Subpoene su uslijedile nakon što je Toyota tijekom vikenda predala dokumente odborima Senata i Predstavničkog doma, uoči tri saslušanja o problemima s nekontroliranim ubrzavanjem vozila i ulozi američke Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa u slučaju.

Toyotin predsjednik uprave Akio Toyoda svjedočit će u srijedu pred Odborom za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma Kongresa. Riječ je o presedanu da čelnik jedne japanske kompanije svjedoči u istrazi pred odborom američkog Kongresa pa je Toyota prvotno odbila taj zahtjev ali je kasnije pristala, jer je američko tržište ključno za njezino uspješno poslovanje.

Od izbijanja afere s nekontroliranim ubrzavanjem njezinih vozila, Toyota je u SAD-u i svijetu povukla oko 8,5 milijuna vozila. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 11:54:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh