« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SVJETSKA TURNEJA

Clinton nastavlja normalizacije odnosa, na redu je Rusija

Kroz situaciju se na očigled provlači priča o uključenju Ukrajine i Gruzije u NATO.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

NATO

,

Ukrajina

,

Rusija

,

Gruzija

,

Abhazija

,

Južna Osetija

,

normalizacija odnosa

Američka državna tajnica Hillary Clinton zauzela se u četvrtak za normalizaciju odnosa s Rusijom i za novi početak, nakon što je NATO prekinuo odnose s Moskvom zbog ruske invazije na Gruziju prošlog ljeta. Na taj je način nastavila 'normalizirati odnose' SAD-a i ostatka svijeta, od Sjeverne Koreje do Bliskog Istoka, što je očito lajtmotiv svakog službenog posjeta koji je Obamina međunarodna uzdanica u zadnje vrijeme odradila.

"Vrijeme je za traženje novog početka. Možemo i moramo pronaći način za konstruktivnu suradnju s Rusijom tamo gdje imamo zajedničke interese, uključujući pomoć Afganistanu", rekla je Clinton na ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u četvrtak u Bruxellesu.

Clinton se također zauzela da NATO ostavi otvorena vrata i Gruziji i Ukrajini, čemu se Rusija snažno protivi. Američko nastojanje da se Gruzija i Ukrajina pozovu u Akcijski plan za članstvo na zadnjem summitu prošle godine u Bukureštu nije uspio zbog protivljenja nekih europskih članica, koje ne žele zatezati odnose s Moskvom.

Američka državna tajnica je istaknula da zemlje članice NATO-a ne bi nikada trebale priznati jednostrano proglašenu neovisnost gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

Očekuje se da bi NATO mogao službeno proglasiti normalizaciju odnosa s Rusijom, koji su prekinuti nakon ruskog upada u Gruziju prošlog ljeta, te najaviti novi sastanak Vijeća NATO-Rusija na ministarskoj razini.

Hillary Clinton je rekla da na obnovu dijaloga s Rusijom ne treba gledati kao na ustupak Moskvi.

"Čak i ako neki drže Vijeće NATO-Rusija nagradom ili ustupkom Moskvi, to vijeće treba gledati kao mehanizam za dijalog o pitanjima u kojima se ne slažemo i podlogu za suradnju koja je u našem interesu", rekla je Clinton.

Međutim, litavski ministar vanjskih poslova drži da je još prerano za normalizaciju odnosa s Rusijom.

"Mislim da je u ovom trenutku prerano otvarati formalni dijalog. Mislim da ovo vrijeme prije summita moramo iskoristiti kako bismo Rusiju ohrabrili da bude kooperativnija u svim pitanjima koja su na dnevnom redu NATO-a", rekao je nakon dolaska na sastanak litavski ministar vanjskih poslova Vygaudas Usackas. (hina/metro-portal)

05.03.2009. 18:05:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh