« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
URAZUMILI JU?

Clinton nakon sastanka s Rusima smatra da sankcije Iranu nisu dobre

Na razgovorima o naslijednom dokumentu START-a naglašeno je da nema popuštanja za Sjevernu Koreju, ali da za Iran 'ima nade'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Rusija

,

Iran

,

Sjeverna Koreja

,

Sergej Lavrov

,

sankcije

Nije još vrijeme za sankcije Iranu, a ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji ne dolazi u obzir, rekla je u utorak američka državna tajnica koja u Moskvi s Rusima razgovara o dokumentu koji bi naslijedio Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START).

"Držimo da je važno nastaviti diplomatskim putem i u tome uspjeti", rekla je Clinton o iranskom nuklearnom programu na konferenciji za novinare održanoj s kolegom Sergejem Lavrovom. Rusija je pokazala "krajnju suradnju" u razgovorima o iranskom nuklearnom programu, rekla je Clinton i dodala da sankcije ostaju opcijom u slučaju diplomatskog neuspjeha.

No "još nismo do toga stigli", istaknula je Clinton, javlja agencija AFP, a Lavrov je dodao da u sadašnjem trenutku sve snage valja uprijeti u pregovarački proces.

"Sankcije, prijetnje, pritisci u sadašnjoj su situaciji kontraproduktivni, po našem mišljenju", rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

"U ovome trenutku ne kanimo ublažavati ni predložiti ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji", rekla je Clinton o nuklearnom programu izolirane komunističke države.

Moskva i Washington nastoje obnoviti šesterostrane pregovore i to drže najboljim načinom za napredak, rekla je Clinton.

Sjeverna Koreja najavila je spremnost početkom listopada nastaviti pregovore o nuklearnom razoružanju u kojima od 2003. sudjeluju još i Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija te SAD, no nastavak uvjetuje bilateralnim razgovorima sa SAD-om.

Na temu razoružanja Lavrov je istaknuo da su Sjedinjene Države i Rusija znatno napredovale u razgovorima o novom smanjenju strateškog nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Barack Obama i ruski Dmitrij Medvedev u srpnju su preliminarno dogovorili sporazum koji bi naslijedio povijesni ugovor START-1 iz 1991., a kojega valjanost istječe 5. prosinca, podsjeća agencija Reuters.

Moskva i Washington obećali su postići sporazum do kraja godine, a Clinton je u utorak poručila kako je cilj "postići sporazum do 5. prosinca". Rusko-američki razgovori o START-u trebaju se nastaviti 19. listopada. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 15:58:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh