« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
STANJE U SIRIJI

Clinton Lavrovu: Rusija mora dati podršku sirijskoj tranziciji

Clinton je u poruci Lavrovu istaknula da svi moraju intenzivirati napore da bi se ostvarila politička tranzicija i da Rusija mora u tome pomoći

Fotografija vijesti
Više o

Hillary Clinton

,

Sergej Lavrov

,

Bašar al-Asad

,

rat u Siriji

Bez obzira na to hoće li predsjednik Bašar al-Asad na kraju odstupiti ili ne, Rusija treba dati podršku međunarodnoj zajednici u nastojanju da se u Siriji dovrši politička tranzicija, smatra američka državna tajnica Hillary Clinton, prenosi Hina.

Hillary Clinton je u petak telefonski razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i rekla mu da je potrebno okončati nasilje i provesti političke promjene u Siriji.

"Inzistirala sam na činjenici da nema potrebe organizirati susret ako se ne poštuju elementi plana (međunarodnog izaslanika) Kofija Annana, što znači da se moramo koncentrirati na političku tranziciju", rekla je Clinton novinarima tijekom posjeta Stockholmu.

Dodala je da "odlazak Bašara al-Asada ne mora biti preduvjet, već bi trebao biti rezultat, kako bi se narod Sirije imao prilike izjasniti".

Clinton je u poruci Lavrovu istaknula da svi moraju intenzivirati napore da bi se ostvarila politička tranzicija i da Rusija mora u tome pomoći. Zaključila je da sirijski narod zaslužuje promjenu.

Nakon prošlotjednog masakra više od 100 ljudi u Huli, međunarodni čelnici strahuju da će Sirijom zavladati građanski rat uz mogućnost širenja na susjedni Libanon.

Zapadne zemlje za te napade sumnjiče milicije koje podržava sirijski režim, ali Bašar al-Asad je zanijekao bilo kakvu ulogu u tom masakru i optužio inozemstvo da vodi rat protiv njegove zemlje.

Rusija se protivi naporima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da sankcionira Asadov režim, koji je dugogodišnji saveznik Moskve.

03.06.2012. 22:26:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh