« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
saRNA

Cjepiva ćemo raditi po - mjeri

Napredna platforma cjepiva je sustav koji koristi iste osnovne komponente kao okosnicu i koji se može prilagoditi imunizaciji kada su posrijedi razne bolesti

Od sad - po mjeri?
Od sad - po mjeri? (Arhiva)
Više o

cijepljenje

,

cjepiva

,

saRNA

Globalna udruga osnovana kako bi se znanstvenicima omogućilo da se što uspješnije suoče s epidemijama raznih bolesti, investirat će 8,4 milijarde dolara u razvoj sustava sintetičkih cjepiva koja će se izrađivati po mjeri da bi se uz njihovu pomoć što učinkovitije uništavali višestruko otporni patogeni agensi poput virusa gripe, ebole, Marburške hemoragijske groznice i virusa bjesnoće.

Svrha dogovora postignutog između Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemiju (CEPI) i grupe znanstvenika s londonskoga Imperial Collegea je uspostaviti naprednu "platformu cjepiva" u sklopu koje će se koristiti sintetička samopojačavajuća ribonukleinska kiselina (saRNA).

Napredna platforma cjepiva je sustav koji koristi iste osnovne komponente kao okosnicu i koji se može prilagoditi imunizaciji kada su posrijedi razne bolesti. To bi se ostvarilo umetanjem nove genetske sekvence iz, primjerice, virusa Marburške groznice ili virusa bjesnoće.

"Riječ je o nečemu što bi moglo označiti prekretnicu. O nečemu što bi moglo izmijeniti način na koji ljudi doživljavaju proizvodnju cjepiva", kazao je Robin Shattock, specijalist za mukozne infekcije (infekcije sluznice) i imunitet, ujedno i voditelj tima koji radi na razvoju sustava poznatog kao RapidVac.

Dr. Shattock kaže da istraživanje traje već nekoliko godina, a potrebno ih je još nekoliko, no nada se da će tehnologija uskoro omogućiti brzu proizvodnju 'single shot' cjepiva ili koktela cjepiva djelotvornih protiv više različitih zaraznih bolesti.

Svrha saRNA-e platforme je potaknuti organizam da 'upregne' vlastitu staničnu mašineriju za proizvodnju antigena, odnosno stranu supstanciju koja će potaknuti imunosnu reakciju, umjesto ubrzigavanja antigena izravno u organizam. 

10.12.2018. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh