« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
OPA!!

Ciparske banke ostaju zatvorene do četvrtka

Razlog tome izbjegavanje redova na bankovnim šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga

Ciparske banke pod navalom štediša
Ciparske banke pod navalom štediša (Shutterstock)
Više o

banke

,

Cipar

,

štedni ulozi

,

štediše

Banke ne Cipru ostat će zatvorene do četvrtka, izvijestila je središnja banka nakon dva puta odgođene važne rasprave u parlamentu o spornome europskom planu pomoći koji uključuje uvođenje poreza na bankovne depozite.

'Banke će biti zatvorene u utorak i u srijedu', rekao je za France presse dužnosnik Središnje banke koji je želio ostati anoniman, objasnivši kako je razlog tome izbjegavanje redova na bankovnim šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga.

Ciparski parlament u ponedjeljak je ponovno odgodio parlamentarnu raspravu o kontroverznom porezu na bankovne depozite za sutra poslijepodne.

Na Cipru je u ponedjeljak neradni dan. Banke nisu otvarane otkad su u subotu dužnosnici eurogrupe sklopili dogovor o novome planu financijske pomoći prema kojemu bi trebalo uvesti porez na bankovne depozite da bi država dobila zajam u iznosu od 10 milijardi eure i na taj način izbjegla bankrot.

Sporazum na temelju kojega bi svi građani koji na računima imaju manje od 100.000 eura morali platiti jednokratni porez od 6,75 posto, a na veće depozite 9,9 posto, izazvao je prosvjed ciparskih političara.

19.03.2013. 05:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh