Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2013. 05:09:00
OPA!!

Ciparske banke ostaju zatvorene do četvrtka

Razlog tome izbjegavanje redova na bankovnim šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga

Ciparske banke pod navalom štediša
Ciparske banke pod navalom štediša (Shutterstock)

Banke ne Cipru ostat će zatvorene do četvrtka, izvijestila je središnja banka nakon dva puta odgođene važne rasprave u parlamentu o spornome europskom planu pomoći koji uključuje uvođenje poreza na bankovne depozite.

'Banke će biti zatvorene u utorak i u srijedu', rekao je za France presse dužnosnik Središnje banke koji je želio ostati anoniman, objasnivši kako je razlog tome izbjegavanje redova na bankovnim šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga.

Ciparski parlament u ponedjeljak je ponovno odgodio parlamentarnu raspravu o kontroverznom porezu na bankovne depozite za sutra poslijepodne.

Na Cipru je u ponedjeljak neradni dan. Banke nisu otvarane otkad su u subotu dužnosnici eurogrupe sklopili dogovor o novome planu financijske pomoći prema kojemu bi trebalo uvesti porez na bankovne depozite da bi država dobila zajam u iznosu od 10 milijardi eure i na taj način izbjegla bankrot.

Sporazum na temelju kojega bi svi građani koji na računima imaju manje od 100.000 eura morali platiti jednokratni porez od 6,75 posto, a na veće depozite 9,9 posto, izazvao je prosvjed ciparskih političara.

19.03.2013. 05:09:00
http://metro-portal.hr/ciparske-banke-ostaju-zatvorene-do-cetvrtka/77125/