« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
EKSKLUZIVNO

Čileanski rudari traže alkohol i cigarete

Rudari zarobljeni u čileanskom rudniku s oduševljenjem su dočekali stručnjake NASA-e, no oni su im odbili donijeti alkohol i cigarete

čile rudari nasa
čile rudari nasa (YouTube)
Više o

NASA

,

Atacama

,

La Sagrada Familia

,

Velika Gospa radno vrijeme

Stručnjaci NASA-e koji su pozvani da pomognu u spašavanju 33 rudara zarobljenih u čileanskom rudniku odbili su molbe rudara da im donesu alkohol i cigarete. Rudari, od kojih su mnogi teški alkoholičari, zatražili su da im se alkohol i cigarete pošalju kroz osem centimetara širok otvor koji im je jedina veza s vanjskim svijetom. Ali liječnik iz američke svemirske agencije odmah je odbacio tu ideju.

James Michael Duncan, zamjenik glavnog liječnika NASA-e kaže: ''Sa stanovišta alkohola, prije nego što bilo što odlučimo, moramo im prvo podići prehranu.'' Umjesto traženog vina, rudarima, koji su od početka ovog teškog iskušenja izgubili oko 10 kilograma, u uskim plastičnim tubama šalju hranu bogatu bjelančevinama i kalorijama.

Cigarete se smatraju lošima za njihovo zdravlje, ali dobili su nikotinske flastere i žvakaće gume kako bi se lakše suočili sa simptomima odvikavanja. Usprkos ovim lošim vijestima, rudari su pozdravili dolazak četiri NASA-ina stručnjaka.

>> Papa zatrpanim rudarima poslao blagoslovljene krunice

''Rudari su eksplodirali od veselja kad im je inženjer objasnio da su došli samo kako bi radili na njihovom slučaju, kaže Juan Fernando Acuña, izvršni tajnik svemirske agencije. ''Počeli su pjevati poznatu čileansku himnu. NASA-ini stručnjaci su zadovoljni kako se postupalo sa situacijom, kao i snagom koju su rudari pokazali.''

NASA će koristiti tehnologije razvijene u svemiru kako bi rudarima simulirala dan i noć. Navodno će se pozvati i slavne osobe, posebno čileanske nogometaše, kako podigli duh rudarima. 

''Ovi rudari pokazali su nam iznimnu snagu u preživljavanju koliko god su mogli bez ikakvog kontakta s površinom. Ono što mi želimo pokušati jest izbjeći bilo kakvu situaciju beznađa'', kaže dr. Duncan.

Rudari su zarobljeni 700 metara pod zemljom u rudniku San Jose u pustinji Atacama od 5. kolovoza. U petak je stigao drugi stroj za proširenje jednog od kanala za opskrbu, dok se bušenje otvora za spašavanje nastavilo nakon 10-satnog prekida.

Piše: Sebastián López/Metro World News
03.09.2010. 22:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh