« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OSOBNI TRENER

Čileanski rudari počeli vježbati

Rudare se polako počelo pripremati za izlazak na slobodu, očekuje se da će osjetiti tjeskobu, doživjeti uspone i padove

Rudnik
Rudnik (Getty Images)
Više o

tjelovježba

,

rudari

,

La Sagrada Familia

,

Velika Gospa radno vrijeme

Trideset trojica rudara koji su već 38 dana zarobljeni na dnu čileanskog rudnika počinju se u ponedjeljak tjelovježbom pripremati za izlazak na površinu, uz pomoć videa i trenera na površini, izvijestile su vlasti u nedjelju.

Za rudare koji su 700 m pod zemljom ovo je "najteža faza", rekao je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich, istaknuvši da će "nakon 4 do 5 tjedana života u skučenom prostoru osjetiti tjeskobu, doživjeti uspone i padove".

"Dogovorili smo se da ćemo ih pripremiti za izlazak van", kazao je ministar novinarima okupljenim pred rudnikom San Joseom.

"Na površini će biti njihov osobni trener koji je osmislio program jednosatne priprave na dan koji će rudari moći pratiti putem televizije" s optičkim kabelom postavljenom na dubini od 700 m", dodao je.

Izlazak rudara predviđa se između početka studenog i početka prosinca kroz tunele za spašavanje, jedan po jedan, uz pomoć posebne košare koja će se povlačiti s površine. Izvlačenje svakog pojedinog rudara može potrajati između 20 minuta i dva sata. Zato moraju biti "u dobroj tjelesnoj spremi", istaknuo je Manalich.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 13:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh