« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ČILE:

Rudari sve bolje opskrbljeni, uprava rudnika za vratom ima i tužbu

VIDEO: Po prvim procjenama čileanskih medija, do danas je na spasilačke operacije potrošeno najmanje 10 milijuna dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Više o

Čile

,

nesreća

,

rudnik

Obitelj jednog od rudara zarobljenih na dnu čileanskog rudnika podnijela je u četvrtak tužbu protiv uprave rudnika, a doprema hrane i medicinskih potrepština trideset trojici rudara koji su pod zemljom 21 dan sve je bolja. Carolina Narvaez podnijela je tužbu protiv uprave tvrtke San Esteban koja upravlja rudnikom San Joseom i protiv Nacionalnog ureda za geologiju i rudnike (Sernageomin), regulatornog tijela, zbog "propusta u radu" kada su 2008. ponovno otvorili rudnik nakon nesreće u kojoj je jedna osoba izgubila život 2007.

"Ne razmišljam o financijskoj odšteti, već želim da se utvrdi odgovornost ne samo vlasnika rudnika, već i svih onih koji nisu radili svoj posao", rekla je Carolina Narvaez, supruga rudara Raula Bustosa, koja je bila u pratnji odvjetnika Remberta Valdesa. Četiri dana nakon prvog kontakta s rudarima, spasioci su u četvrtak na površini nastavili montirati snažnu bušilicu koja će ovog vikenda početi bušiti kanal dug 700 m i širok 66 cm kroz koji će se rudare izvući jednog po jednog.

>> Astronaut savjetuje Čileance kako preživjeti i ostati normalan u rudniku

Za izvlačenje rudara trebat će tri do četiri mjeseca, predviđaju stručnjaci. Ovih dana se planira održati videokonferenciju s rudarima pomoću kamere visoke rezolucije radi dijagnosticiranja "problema s kožom i očima" koje im uzrokuje prašina, rekao je ministar zdravstva Jaime Manalich. Drugi kanal od 700 m prema njihovu utočištu osposobljen je u četvrtak. Kroza nj će se provući najmanje "tri čelične cijevi za dopremu vode, zraka i za komunikaciju" s rudarima, rekao je Jorge Sanhueza, zadužen za održavanje u Codelcu, tvrtki koja izvodi radove.

>> Čileanci bodre zatrpane rudare

Spasioci su usavršili i "golubice" ili "golubove pismonoše", kako nazivaju metalne cijevi kojima dopremaju hranu, lijekove i poruke na dubinu od 700 m. Jedna "golubica" sada stiže rudarima svakih pola sata. Poboljšava se i ishrana rudara od kojih će svaki do konca tjedna dobivati 2,000 kalorija na dan. Formirano je parlamentarno povjerenstvo koje će utvrditi uzroke nesreće što se dogodila 5. kolovoza. Uz pitanje odgovornosti nameće se i pitanje troškova. Po prvim procjenama čileanskih medija, do danas je na spasilačke operacije potrošeno najmanje 10 milijuna dolara, u što je uključeno i buduće bušenje tunela. Vlasti zasad nisu objavile nikakve podatke o troškovima. (hina/metro-portal)

27.08.2010. 07:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh