« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DUH JEDINSTVA

Čile slavi 200. godišnjicu neovisnosti

Veliko slavlju pridružit će i 33 još uvijek zatočena čileanska rudara

Čile slavi 200. godišnjicu neovisnosti
Čile slavi 200. godišnjicu neovisnosti (Shutterstock)
Više o

neovisnost

,

Čile

,

obljetnica

,

rudari

Čile danas obilježava 200. godišnjicu neovisnosti, a u proslave se uključuju i 33 rudara zatočena pod zemljom čija je sudbina mobilizirala cijelu naciju, no ta ista nacija ne pokazuje jednak sluh prema integraciji manjina kao što su pripadnici indijanskog plemena Mapuche.

Tridesettrojica rudara, koji su već mjesec i po dana zatočeni pod zemljom, uspjela su okupiti cijeli Čile u gigantskoj i medijski snažno praćenoj operaciji spašavanja, ambicioznoj u tehnologiji, inovativnoj u umiješnosti preživljavanja, a dirljivoj u solidarnosti. "Nikad dosad nismo vidjeli cijelu zemlju toliko usredotočenu prema jednom cilju, spašavanju 33 rudara. Taj duh jedinstva moramo očuvati", rekao je ministar rudarstva Laurence Golborne.

Rudari iz San Josea obilježavaju u subotu proslavu dvjestote obljetnice intoniranjem himne u svom podzemnom zatočeništvu koji su za tu prigodu ukrasili nacionalnom zastavom, dok će pred oknom to učiniti njihove obitelji. Čile je potpunu neovisnost stekao 1818., no državni praznik slavi u spomen na 18. rujna 1810., kada je "nacionalna hunta", koju je činila čileanska elita, iskoristila Napoleonov rat u Španjoskoj kako bi se oslobodila španjolske krune.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u nedjelju će posjetiti rudnik, a njegov dolazak trebao bi se poklopiti s prvom uspješnom fazom spašavanja pošto su strojevi iskopali 630 metara kanala promjera 30 centimetara koji će se naknadno proširiti kako bi kroz njega izvukli jednog po jednog zatočenog rudara. Pinera, koji je u ožujku prisegnuo na dužnost, pokazao je po mišljenju brojnih promatrača zrelost čileanske demokracije blagim skretanjem u desno 20 godina nakon diktature generala Augusta Pinocheta 1973-1990.

Dužnost je preuzeo kad je zemlja postala veliko gradilište poslije razornog potresa magnitude 8,8 i tsunamija koji je poharao njezin središnji i južni dio s 521 žrtvom i više od 30 milijardi dolara štete. Sociolozi, međutim, upozoravaju da pred Čileom stoji velika zadaća, a to je integracija domorodačkog stanonovništva. Jer daleko od televizijskih kamera koji prate sve što se zbiva u svezi sa zatočenim rudarima, 35 zatvorenika iz indijanske manjine Mapuche već 68 dana štrajka glađu. Traže ukidanje protuterorističkog zakona koji je bio donesen u doba diktature te općenito žele više skrbi i pozornosti za svoju zajednicu.

"Moramo priznati da smo desetljećima, čak stoljećima, uskraćivali autohtonom stanovništvu mogućnosti za materijalni i duhovni napredak i punu integraciju", priznao je početkom tjedna predsjednik. Integracija je velik izazov za Čile koji taj problem nije riješio unatoč gospodarskom zdravlju i rastu od planiranih pet posto za 2010., što ga čini jednom od najrazvijenijih država Latinske Amerike. No Čile je također zemlja sve izraženijih nejednakosti pa se, prema službenim podacima, u četiri godine produbio jaz između 10 posto najbogatijih i 10 posto najsiromašnijih. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 09:06:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh