« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
plemenita namjera

Čile Boliviji gradi tunel do mora

Čile je u ratu prije 130 godina odsjekao Boliviji izlaz na more

Više o

Bolivija

,

Čile

,

tunel Bolivija

Čile je u ponedjeljak objavio da je voljan proučiti projekt trojice čileanskih arhitekata za gradnju tunela dugog 150 km koji će susjednoj Boliviji omogućiti izlaz na more, što ova traži već 130 godina, otkad je izgubila rat s Čileom.

Po prijedlogu trojice uglednih čileanskih arhitekata, Fernanda Castilla, Humberta Elisaha i Carlosa Martnera, tunel bi prolazio sjeverom Čilea, ispod granice s Peruom, a završio bi se na umjetnom otoku u Tihom oceanu koji će se izgraditi nasipavanjem tunela.

"Ova vlada je otvorena svim prijedlozima i svim zamislima koje mogu unaprijediti latinskoameričku integraciju", rekao je ministar vanjskih poslova Mariano Fernandez na tiskovnoj konferenciji.

Nakon Pacifičkog rata 1879.-83. protiv Čilea (zajedno s Peruom), Bolivija je izgubila oko 400 km obale, od čega se ova najsiromašnija zemlja Južne Amerike nije nikad gospodarski oporavila.

U bolivijskom ustavu se pristup moru proglašava "nepovredivim pravom" i "trajnim državnim ciljem".

Bolivija i Čile službeno ne održavaju diplomatske veze, ali se o bolivijskom izlazu na more redovito raspravlja u okviru međuvladina bilaternog povjerenstva koje ostvaruje prilično dobru suradnju. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 10:06:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh