« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana
OSVRT

Ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića

Žunjićev kolor je jak i impresivan, neodoljiv i zabavan, on je istaknuti element osebujnog slikarstva ovoga umjetnika

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

U dobro složenoj kombinaciji tekućih ulja i akrila na velikom formatu platna (120 x 120 cm), slikar Mladen Žunjić ostvario je zanimljiv rezultat koristeći nadahnuto inventivne motive koji se u ovom ciklusu pojavljuju u grupama, mada mi se čini, da bi bilo reći, u jatima ili rojevima.

Razigrana koloristička igra raznolikih elemenata i oblika, nešto je mirnija nego prije, smirenija i opuštenija, ali zato lepršavija, privlačnija.

U prvi mah, uočavamo skupinu, roj šarenih, uznemirenih krila brojnih leptira koji se najprije nekako čudesno sakupljaju u klupko, a zatim se udaljuju jedan od drugoga , pa zatim opet, iznova, u gusto zbijeni poredak duguljastih tijela.

Ili pak su u pitanju ptice u glasnim jatima, koje neprestano mijenjajući pravac kratkoga leta izazivaju zbunjenost promatrača.

Vesela, optimistična igra prirode, šarena i blještave ljepote, u kojoj se kriju oči vračeva sakriveni u gustišu džungle, vrebaju na neoprezne i iznenadne tajanstvene posjetitelje.

Žunjić je vješto i odvažno ispunio cijeli prostor slike brojnim raznolikim oblicima koji postoje, takvi kakvi jesu, u trajnom gibanju, poput pokretljivih razbojnih kamenčića mozaika, tvoreći živi organizam.

Žunjićev kolor je jak i impresivan, neodoljiv i zabavan, on je istaknuti element osebujnog slikarstva ovoga umjetnika.

Piše: Miroslav Pelikan
24.08.2023. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh