« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OD 19. DO 26. TRAVNJA

Ciklus suvremenog španjolskog filma "Žene" u kinu "Tuškanac"

Španjolska kinematografija, za razliku od hrvatske, žene tretira kao heroine koje nose dramu

Bit će prikazan i film redateljice Iciar Bollain
Bit će prikazan i film redateljice Iciar Bollain "Mataharis" (Igor Sambolec/Cropix)
Više o

zagreb-info

,

ciklus španjolskog filma

Žene kao glavni likovi i pokretači radnje okosnica su ciklusa suvremenog španjolskog filma, što počinje večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac" i u okviru kojega će se prikazati pet filmova.

Ciklus otvara film "Trinaest ruža" (2007.) koji je prema istinitom povijesnom događaju iz 1939. režirao Emilio Martinez Lazaro. Ta priča o ženama koje su bile uhićene pod sumnjom da su planirale atentat na Franca, osvojila je niz španjolskih filmskih nagrada.

Do 26. travnja prikazat će se još filmovi "Lucia i seks" (2001.) i "Kaotična Ana" (2007.) Julija Medema, "Mataharis" (2007.) redateljice Iciar Bollain i "Sretna zvijezda" (1997.) Ricarda Franca.

U najavi ciklusa Alemka Lisinski ustvrdila je kako španjolska kinematografija, za razliku od hrvatske, žene tretira kao heroine koje nose dramu, za što se zasluge velikim dijelom mogu pripisati i Almodovaru, Sauri i Amenabaru.

Najljepši je pomak što žene u tih pet filmova nisu izabrane kao glavni likovi za dokazivanje neke feminističke teze, već su jednostavno središnji karakteri koji pokreću dramu, istaknula je. (metro-portal/Hina)

19.04.2010. 12:50:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh