« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca
OSVRT

Ciklus sugestivnih krajobraza Lukše Peke

Peko oživljuje na svojim slikama iznimnu zanimljivost prostora, nema nazočnosti čovjeka pa niti nema ni njegovih tragova, osim pokoje crkvice koja ovdje traje odavno

Lukša Peko
Lukša Peko (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Lukša Peko

Akademski slikar iz Dubrovnika Lukša Peko, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor iznimnog i kompleksnog opusa ulja, grafika, crteža, kontinuirano i nadahnuto stvara i danas na jugu Hrvatske, nadograđujući i obogaćujući svoje djelo, živjeći u samom središtu svojih omiljenih motiva.

Novi ciklus ulja na platnu s mediteranskim motivima krajobraza Lukše Peke donosi nam dašak i atmosferu juga, mirisa i tajnovitosti prostora koji nam odaje tiho svoju tajnu, ovo su prostori Arkadije, davno zamišljane a ovdje i stvarne, životne.

Peko oživljuje na svojim slikama iznimnu zanimljivost prostora, nema nazočnosti čovjeka pa niti nema ni njegovih tragova, osim pokoje crkvice koja ovdje traje odavno.

Dominantne uzvisine, ovalno otporno raslinje, razasuto točkasto na cijelom prostoru, raširena toplina prekriva cijeli prostor, možda se ponegdje začuje ptica i njen pjev dugo lebdi u užarenom zraku, ni lahora vjetra, sve je smireno.

Peko kreira krajobraze snažnim kolorom, jakim bojama, gotovo da se može osjetiti vrelina dana, koristeći se i stvarnim elementima prirode ali i izmaštanim, tvoreći sjajnu konstrukciju krajolika, drevnog i sadašnjeg života.

Novi ciklus krajobraza Lukše Peke nosi u sebi, neprikriveno i izraziti pečat simbolike , koja se može doživjeti na razne načine, od sačuvanih sjećanja na drevno do razmišljanja o potrebi očuvanja čovjekova obitavališta.

Seriozan i sugestivan ciklus ulja Lukše Peke, emotivni niz krajobraznih motiva.

Piše: Miroslav Pelikan
08.07.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh