« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana
OSVRT

Ciklus simbolike Mladena Žunjića

Svaki Žunjićev ciklus ima svoj specifikum, svoje izvan uobičajene odlike, kolorističku prepoznatljivost i energetski naboj koji se gotovo može opipati, doživjeti izravno

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Osobito je izazovan novi ciklus od četiri ulja na platnu, 100 x 100 i 100 x 80 cm, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, prepun misteriozne simbolike raznovrsnih formi, od svevidjećeg oka do nakupina određene boje.

Svijet nepoznanica, vidljivog i vrlo sugesativnog kolorizma, u promjeni, u iščekivanju definitivne tvorbe volumena.

Ti naizgled udaljeni i nimalo slični oblici, simboli tajanstvenog i skrivenog, u snažnoj su međusobnoj vezi, održavaju kompoziciju u ravnoteži i čekaju.

U velikoj produkciji slikara Mladena Žunjića oduvijek je bilo i mjesta za eksperimente, za varijacije, za slike koje idejom i realizacijom iskaču izvan zamišljenog, izvan temeljne ideje.

Svaki znak u ovom ciklusu, svaka boja na ovim slikama, duboko u sebi kriju vlastiti identitet, nadajući se i nas gledatelje zavarati.

Fantastični svijet čudesnih i neprepoznatljivih oblika živi u ovom neobičnom ciklusu, umiren, gotovo nepokretan, za razliku od većine Žunjićevih ciklusa u kojima sve vrije od energije,kretanja, sile.

Svaki Žunjićev ciklus ima svoj specifikum, svoje izvan uobičajene odlike, kolorističku prepoznatljivost i energetski naboj koji se gotovo može opipati, doživjeti izravno.

Ovaj opus Mladena Žunjića u dva formata ulja na platnu nosi u sebi izraziti upit oblikovnosti i utjecaja boja na artističku kreaciju.

Ciklus je uistinu sjajni doprinos u likovnom istraživanju slikara Mladena Žunjića, kontinuirano nadahnutog autora.

Piše: Miroslav Pelikan
22.01.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh