« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OSVRT

Ciklus poliptiha Darije Dolanski Majdak

Svaka slika nosi svoju specifičnu poruku, svaka slika ima svoj značaj, no kada ih slikarica poveže izravno s drugim slikama iz ciklusa u diptihe, triptihe pa i dalje, one čine poliptihe novoga, posve osebujnog karaktera

Darija Dolanski Majdak
Darija Dolanski Majdak (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Darija Dolanski Majdak

,

diptih

,

poliptih

Nedavno je istaknuta hrvatska likovna umjetnica akademska slikarica Darija Dolanski Majdak zaokružila predani kontinuirani rad na dva ciklusa ulja na platnu različitih formata.

Riječ je o dva akromatska ciklusa posvećenih sivoj i crnoj boji izvedenih kvadratičnim motivima. Oba su ciklusa rezultat autoričinog promišljanja o svijetu, o vlastitoj osobnosti, o svakodnevnim važnim i nevažnim detaljima, o emocijama, o mogućem i nemogućem, o stvarno nestvarnom, o umjetnosti, o životu.

Svaka slika nosi svoju specifičnu poruku, svaka slika ima svoj značaj, no kada ih slikarica poveže izravno s drugim slikama iz ciklusa u diptihe, triptihe pa i dalje, one čine poliptihe novoga, posve osebujnog karaktera.

Niz jedinstvenih sivo crnih slika sjedinjen je u novoj kombinaciji s nekoliko drugih sličnih likovnih produkata u tvorbi novoga sustava, nove artističke konstrukcije.

I siva i crna boja postaju još izrazitije, dobivaju dodatnu težinu, prezentirajući na svojoj površini često slučajno složenu zagonetku, kvadratića koji slijede jedan drugoga, dodirujući se oprezno.

Ciklus poliptiha još je žešći i izravniji od Crnog i Sivog ciklusa, izrazito je dinamičan, gotovo da se osjeća pokret i treperenje kvadratića boja na platnu.

Ciklus poliptiha Darije Dolanski Majdak izdvaja se u aktualnoj likovnoj produkciji svojom jedinstvenošću i svježinom ideja.

Piše: Miroslav Pelikan
05.03.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh