« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 23 dana
OSVRT

Ciklus Kvantne fizike Duška Šibla

Sve boje na platnima Duška Šibla žive izuzetno bogate živote, pretvarajući se u kompleksne pojave tajanstvenih značenja i teško dešifriranih značenja

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Najnoviji ciklus svojih slika izrazito kolorističkih i dramatičnih, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl pronašao je u motivima znanosti u kvantnoj fizici, u fizici koja sažima i objašnjava pojave u svijetu atomskih dimenzija.

Rasprskavajuće boje, žestina tragova, uznemiren prostor gibanja sila i zakona, mrlje, linije, ovali, točkice, sve smiksano u određenom volumenu, sve vrlo snažno, energično, sjurujuće, nestajuće i narastajuće, eksplozivno, eruptivno, beskrajno.

Sve boje na platnima Duška Šibla žive izuzetno bogate živote, pretvarajući se u kompleksne pojave tajanstvenih značenja i teško dešifriranih značenja.

Svijet koji ne miruje, svijet ispunjen gromoglasnom jekom ali i sablasno tišinom , otisci boja duboki poput opasnih ožiljaka, nepredvidljivi pravci kretanja i nezaustavljivo pomicanje, gibanje, kretanje, bez prestanka.

Šibl je kreirao raznobojni, razigrani svijet raznovrsnih formi, koje se stalno sudaraju ili se vješto izbjegavaju, ostavljajući iza sebe tragove, znakove postojanja.

Šiblov svijet nelimitiranih boja dvaju ključnih elemenata, koloristička sloboda i rezolutna gesta tvore čudesan i uzbudljiv svijet, veseo i razdragan, bijesan i agresivan, neumoran i radoznao.

Boje su život i kretanje je život.

Piše: Miroslav Pelikan
08.10.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh