« Kultura
objavljeno prije 19 sati i 40 minuta
OSVRT

Ciklus Krugovi Željka Ćurčića

Krugovi su u neprestanom okretanju, oni nikada ne miruju, pomalo i korigirajući svoja obličja, s vremena na vrijeme, po potrebi

Željko Čurčić
Željko Čurčić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Čurčić

Zanimljivu je artističku karijeru izgradio suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Ćurčić, povjesničar umjetnosti po zanimanju, autor vrlo senzibilnog apstraktnog opusa, ulja, akrila, pastela, izlagač na brojnim samostalnim izložbama.

Kontinurano slikajući, istražujući mnogostruke mogućnosti niza motiva, različitih likovnih tehnika, ostvario je niz zapaženih ciklusa, vrlo osebujnih, prepoznatljivog rukopisa.

Jedan od takvih posebno karakterističnih jest i niz pastela na papiru formata 70 x 50 cm s dominantnim motivom valovitog gibanja, tvorbe kruga, izveden s nekoliko energičnih poteza.

U središtu je ili jedan valoviti oblik ili tri, od toga jedan veći i dva manja ili nedefinirana tvorba vijugavog ovalnog gibanja, krugovi kao odraz napora, volje, želje, snažnih emocija i ovakvih i onakvih u stvaranju izdvojena, izolirana mikro svijeta.

Valovito gibanje je ključ održanja vitaliteta, jednostavnih ali čvrstih, nepopustljivih oblika i namjera.

Krugovi su u neprestanom okretanju, oni nikada ne miruju, pomalo i korigirajući svoja obličja, s vremena na vrijeme, po potrebi.

Vrlo zanimljiva autorska ekspresija u pastelu, sugestivna i odlučna nadahnutog kreatora Željka Ćurčića.

Piše: Miroslav Pelikan
26.09.2024. 09:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh