« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
OSVRT

Ciklus brodova Ive Kajzera

Kajzer osobito voli portretirati male lučice u kojima svoju sigurnost pronalazi nekoliko čamaca, na ovim slikama oni miruju, spavaju i obnavljaju svoju snagu za novi susret s morem

Sjajan opus brodova Ive Kajzera
Sjajan opus brodova Ive Kajzera (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ivo Kajzer

,

osvrt

Ivo Kajzer, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Rijeke poznat je i cijenjen po svom obimnom i složenom opusu temeljenom na motivima mora, od mora samoga, preko mornara i ribara, brodovlja do luka,po nizu precizno izvedenih slika, u ulju na platnu, različitih dimenzija u hiperrealističkoj maniri.

U Kajzerovom opusu posebno se ističe ciklus brodovlja, čamaca, brodica, usidrenih u sigurnoj lučici ili pak o skupini brodova izvučenih na suho, koji se doimaju kao davni grčki brodovi s pedeset vesala s kojih su malo prije iskočili ljuti ratnici, s kacigama ukrašenih konjskom grivom u potrazi za zlatnim gradom.

Kajzer osobito voli portretirati male lučice u kojima svoju sigurnost pronalazi nekoliko čamaca, na ovim slikama oni miruju, spavaju i obnavljaju svoju snagu za novi susret s morem, s različitim licima mora koje nije uvijek ugodno i dobrostivo. To su mjesta koja jedva bilježe protok vremena, vrijeme je na ovim slikama današnje ali to isto tako može biti i trenutak od prije više desetaka godina ili čak i više. Sve miruje, gotovo bez zvuka, sunčano je i veoma toplo, i more miruje, nema ljudi, sklonili se od žege, tek se ponegdje začuju galebovi i možemo ih vidjeti kako se strmoglavljuju prema vodi, prema plijenu. Gotovo idilična atmosfera, svijeta koga se rado prisjećamo i koga danas ima u malim količinama. Kajzer vrlo osjećajno slika svijet naših sjećanja.

Ponegdje na Kajzerovim slikama možemo opaziti zaposlene ljude oko brodova, grubih dlanova, lica opaljenog suncem, šutljive, uspravne.

Kajzer katkad naslika scenu s izvučenim brodovima na kopno, u prvom je planu, istaknut, ponosni pramac i taj mali brod , nevelike dužine i ograničene moći plovidbe, pokazuje svoj neuništivi i neustrašivi karakter nesavladivog.

Često sam pomišljao kako Kajzer namjerno slika utihnute lučice, spokoj i mir, željeći upozoriti na razornu moć mora, nekontrolirani bijes prirode i malu mogućnost čovjeka da se odupre svemu tome, ali ipak čovjek se stoljećima odupire nevolji koju nose valovi, vjetar, bura i čini suživot s morem mogućim i trajnim.

Kolor Ive Kajzera je vrlo odmjeren, boja je pozorno nanesena, potez je lagan i nježan, naravno jer ovo je vrlo emotivno slikarstvo, iskreno i vrlo snažno.

Piše: Miroslav Pelikan
26.09.2018. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh