« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
UFF

Cijene benzina rastu peti tjedan za redom

Benzin je ponovno porastao, no zato su dizelska goriva nakon četiri tjedna rasta cijena pojeftinila za četiri lipe, a pala je i cijena autoplina

Benzini gore, dizeli dolje
Benzini gore, dizeli dolje (FreeDigitalPhotos)
Više o

cijena goriva

,

eurodizel BS

,

eurosuper BS 95

Peti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene benzina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 5 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,73 do 8,77 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednjih pet tjedana, litra benzina poskupila je ukupno 61 lipu zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 30,5 kuna.

No, nakon mjesec dana rasta, dizelska goriva u utorak su pojeftinila. Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijena litre eurodizela pala je 4 lipe i sada se prodaje u rasponu od 7,79 do 7,82 kuna. Isto tako, razloga za zadovoljstvo imaju i vozači koji koriste autoplin. Ta je vrsta goriva u utorak jeftinija za oko 3 lipe i na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,83 kune.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga je tjedna pao za 1,7 posto, što je i dovelo do jeftinijeg dizelskog goriva i autoplina. S obzirom na to da je barel sirove nafte (tipa Brent) opet iznad 40 dolara (kreće se oko 41,5 dolara i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6,67 što je nastavak pada, te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega bi opet promjene mogle biti minimalne. 

22.03.2016. 10:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh