« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
EARTH HOUR

Večeras je Sat za planetu Zemlju

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu će u 20,30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica

Ugasite svjetla za Zemlju
Ugasite svjetla za Zemlju (FreeDigitalPhotos)
Više o

Earth Hour

,

Sat za planet Zemlju

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu će u 20,30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica - bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju", koju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) organizira desetu godinu za redom.

Iz organizacije WWF Adria pozivaju sve hrvatske građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju u subotu u 20,30 sati gašenjem rasvjete na sat vremena, te promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice - klimatskih promjena.

WWF će obilježavanje popularnog Earth Houra (Sata za planet Zemlju), početi u subotu ujutro akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednica. Pozivaju sve ljubitelje prirode da u 10 sati dođu na Donju stanicu žičare (ulaz Bliznec) i sudjeluju u akciji koja će se održati uz pomoć stručnjaka Hrvatskih šuma i Parka prirode Medvednica, uz financijsku podršku tvrtke IKEA Hrvatska. Sadnjom 5000 sadnica bukve, hrasta i voćarki upotpunit će se jedan hektar sljemenske šume koju je tijekom nekoliko proteklih godina pogodilo osam oluja i jedan ledolom.

WWF ističe da će ove godine u "Satu za planet Zemlju" sudjelovati 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime će ujedinjeni građani dati potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet.

Po izvještaju okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa drugim zemljama EU-a obvezala da će za 40 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. EU je već smanjila svoje emisije za 19 posto, a BDP je porastao za 44 posto, ističe WWF.

19.03.2016. 18:55:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh