« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NAKLADNICI PORUČUJU

Cijena ne može biti jedini kriterij za udžbenike

Prosudba na temelju cijene omogućuje korupciju, a novi zakon fleksibilan je za sve oblike manipulacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/Cropix)
Više o

Školska knjiga

,

udžbenici

,

nakladnici

,

Daniel Žderić

,

Profil International

,

Ante Žužul

Cijena ne može biti jedini kriterij za donošenje odluke o odabiru udžbenika, jer to u konačnici ugrožava njihovu kvalitetu, složili su se nakladnici, autori i stručnjaci na današnjem okruglom stolu o novom prijedlogu zakona o udžbenicima.

Okrugli stol organizirali su nakladnici, nezadovoljni novim zakonskim prijedlogom koji, ističu, uvodi duopol i ukida natjecanje među nakladnicima u proizvodnji što kreativnijeg i boljeg udžbenika.

Među ostalim, njihova je zamjerka što je zakon izrađen bez konzultacije sa zainteresiranim stranama te što i dalje nema dijaloga s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, čiji se predstavnici nisu odazvali na sudjelovanje na današnjoj raspravi.

Prosudba na temelju cijene omogućuje korupciju, a novi zakon fleksibilan je za sve oblike manipulacije, rekao je Daniel Žderić, direktor izdavačke kuće "Profil International".

Ocijenio je da se tim zakonskim prijedlogom povećavaju ovlasti Agencije za odgoj i obrazovanje te se "prvi put u pedeset godina" ukidaju stručna povjerenstva. Odluke o udžbenicima donositi će djelatnici Agencije, "većinom propali autori koji su na ta mjesta došli političkim vezama", ustvrdio je.

Direktor "Školske knjige" Ante Žužul drži da je prijedlog donesen u ozračju antinakladničke atmosfere, koja je stvorila pretpostavku da se o obrazovanju govorio kao o socijali. Ako smo i zaradili na nekoj knjizi, to smo, tiskajući knjige koje inače nitko ne bi, vratili hrvatskoj kulturi, dodao je.

Ocijenivši kako je "zlatno doba nakladništva u Hrvatskoj iza nas", profesor Slaven Letica podupro je mogućnost da nakladnici tuže državu zbog toga što im je u srpnju ukinula narudžbu udžbenika dogovorenu u svibnju, a što je dovelo do prodaje samo 50 posto tiskanih knjiga.

Žužul drži da bi, s ciljem sprječavanja "knjigocida" trebalo još razmotriti novi prijedlog, i to "ne samo zbog nakladnika, već i zbog uništene knjižarske mreže".

Po riječima Marije Lugarić, saborske zastupnice SDP-a, prvi kriterij trebala bi biti kvaliteta, a pitanje udžbenika neće se riješiti bez rješavanja drugih nagomilanih problema u školstvu.

Saborski zastupnik Ivan Čehok iz HSLS-a smatra kako država nema pravo na improvizacije kada je riječ o udžbenicima, no i da nakladnici nemaju pravo štititi tržište nauštrb javnog interesa.

Učiteljica Vesna Marjanović rekla je da je odabir udžbenika po kojima će raditi nastavnicima bio jedan od rijetkih privilegija, a to novi zakon ukida. Svaka nova vlast nama manipulira, a promjene zakona prelamaju se preko učitelja, učenika i roditelja, istaknula je.

Zakonski prijedlog je sada u saborskoj proceduri, njegovo donošenje očekuje se početkom prosinca, a odredbe bi stupile na snagu od iduće školske godine. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 15:16:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Darko
    17.11.2009. 17:25
    Izjava gospodina Žderića je ispod svake profesionalne razine, koja dolazi od vlasnika jedne od vodećih nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj.

    Optuživanje ljudi koji časno i profesionalno obavljaju svoj posao i za koje navodi da su propali autori udžbenika i koji su do svojih radnih mjesta došli političkim vezama bi trebala biti upisana u anale neodgovornih izjava i uvreda objavljenih u hrvatskim medijima.

    Gospodin Žderić bi trebao znati da savjetnici Agencije nisu propali autori udžbenika, već stručnjaci koji zbog zakonskih rješenja ne mogu sudjelovati u pisanju udžbenika.

    Sramotna izjava gospodina Žderića nanijela je neprocjenjivu štetu ugledu savjetnicima Agencije u trenutku kada se otvorila rasprava o prijedlogu novoga zakona o udžbenicima.

    Savjetnici Agencije časno i pošteno obavljaju svoj posao i trude se uložiti maksimalan napor u unapređivanju odgojno-obrazovnog sustava i reformi koje su u tijeku i najmanje što zaslužuju su uvrede na njihov osobni i profesionalni integritet.

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh