« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DAMIR KAJIN:

Ako se država ne trgne brodogradnja je gotova

Stečaj brodogradnje bio bi skuplji od sanacije i automatski bi državu povukao u bankrot

(Goran Šebelić/Cropix)
Više o

brodogradnja

,

Damir Kajin

,

IDS

,

sanacija brodogradilišta

Predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli kako Hrvatska danas nema zamjenu za brodogradnju te da tu djelatnost treba spasiti.

Po njegovim riječima, "stečaj škverova bio bi daleko skuplji od sanacije i on se mora izbjeći jer bi automatski za sobom povukao državu u bankrot".

"Imajući na umu da 2010. godine treba servisirati 9,6 milijardi eura vanjskog duga, brodogradnja treba ponovno postati prioritet, a to je moguće samo ako hrvatski fondovi počnu ulagati u brodove koji će novac vraćati", rekao je Kajin govoreći o planu spasa hrvatske brodogradnje.

Tome je pridodao i potrebu države da brodogradilištima otpiše tražbine te da se provede privatizacija, ali ne, kako je rekao, "iživljavanjem na brodogradilištima".

Kajin je rekao da stranci ne mogu spasiti brodogradnju, dodajući da je naivan svatko tko smatra da je to moguće.

"Brodogradnju je trebalo sanirati 90-ih godina, ali bez obzira na to, brodograđevnoj industriji moramo dati još jednu šansu", poručio je Kajin i dodao da jedino pulski Uljanik može preživjeti 2010. i 2011. godinu, kada bi, kako se razmišlja, čak sam mogao financirati izgradnju dvaju brodova. Druga brodogradilišta, istaknuo je IDS-ov predsjednički kandidat, "o tome mogu samo sanjati".

"Jedno je sigurno - ako se država ne trgne, brodogradnja je gotova. Spas mora doći sada", zaključio je Kajin. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 16:17:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh