« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
stanje stabilno

Cijena nafte još uvijek ne prelazi 71 dolar

Američki naftni institut objavio je da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 631.000 barela u najvećem svjetskom potrošaču energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

gorivo

,

nafta

,

cijena nafte

,

cijena goriva

,

zalihe nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na svjetskim tržištima ispod razine od 71 dolara za barel nakon što je veći od očekivanja rast zaliha u SAD-u zasjenio znakove gospodarskog oporavka.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u listopadu pojeftinio je 27 centi na 70,66 dolara. Na tržištu u Londonu bio u minusu 44 centa i njime se trgovalo po 69,42 dolara.

Američki naftni institut objavio je da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 631.000 barela u najvećem svjetskom potrošaču energije, suprotno tržišnim očekivanjima o njihovom padu za 2,4 milijuna barela.

Institut je također objavio da su zalihe destilata, uključujući lož ulje i dizelsko gorivo, skočile za 5,2 milijuna barela, naprema predviđanjima o njihovom rastu za 1,3 milijuna barela. Trgovci sada očekuju izvješće američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno tijekom dana .

"Iz podataka je evidentno da je potražnja još uvijek nedostatna, te očekujem da će se cijene kretati između 60 i 70 dolara", kazao je Michelle Kwek iz tvrtke Informa Global Markets.

"U ovoj fazi, može se reći da se potražnja još uvijek nije dovoljno oporavila da bi pomogne održati cijene iznad 70 dolara".

U utorak su cijene nafte poskočile nakon što su ulagači dobili poticaja od podataka koji su pokazali snažan rast američke prodaje na malo, proizvodnih aktivnosti u državi New York i američkih veleprodajnih cijena, redom faktora koji mogu povećati potražnju za naftom.

Čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke kazao je da je najgora recesija od Velike depresije vjerojatno završila, ali da će oporavak biti spor i da će za stvaranje radnih mjesta trebati vremena.

OPEC je zauzeo sličan stav, kazavši da su sve učestaliji znakovi oporavka ali da je malo vjerojatno da će on biti brz.

OPEC je odvojeno izvijestio da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u utorak iznosila 66,95 dolara, poskupivši za 48 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina/Metro-portal)

 

16.09.2009. 15:12:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh