« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TRAGEDIJE

Cijeli svijet osuđuje teroristički napad u Moskvi

VIDEO - Najmanje 35 osoba poginulo je u terorističkom napadu na moskovskom aerodromu Domodjedovu

Moskva
Moskva (YouTube)
Više o

Moskva

,

teroristički napad

,

aerodrom Domodjedovo

Osude samoubilačkog terorističkog napada na najprometnijoj zračnoj luci u Moskvi Domodjedovu, u kojem je po najnovijim napadima poginulo najmanje 35 osoba, a 130 je ranjeno, stižu iz cijelog svijeta, prenosi Hina. 

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je "šokiran" napadom, napomenuvši kako Sjevernoatlantski savez pruža punu potporu Rusiji u borbi protiv terorizma. "Riječ je o zajedničkoj prijetnji kojoj se moramo zajedno suprotstaviti.

NATO izražava solidarnost s vladom i narodom Rusije "kaže Rasmussen u izjavi objavljenoj nekoliko sati nakon napada. "Teroristički napad na najprometniju moskovsku zračnu luku šokirao me i snažno osuđujem taj užasan čin", dodao je. "U ovoj smo borbi zajedno i zato moramo pojačati suradnju unutar Vijeća NATO-Rusija", naglasio je.

Za Europsku uniju napad je "skandalozan", kako je ustvrdio njezin predsjednik Herman Van Rompuy. "Taj zločinački napad smatram skandaloznim i zahtijevam da se one koji stoje iza njega identificira i kazni", dodao je.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osudio je "kukavički teroristički napad", a predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek ustvrdio je kako se "terorizam i nasilje ne mogu opravdati" i da je riječ o "nečovječnim djelima".

U izvješću objavljenom u sjedištu u Beču, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osudila je teroristički napad u Moskvi.

"Ne može biti opravdanja za brutalnu napad na nedužne civile. U ovom teškom trenutku izražavam potporu ruskom narodu i vladi", kaže se u izjavi Andronisa Azubalisa, ministra vanjskih poslova Litve koja trenutačno predsjeda OESS-om.

Bijela kuća također je osudila napad.

"Snažno osuđujem odvratni teroristički napad na ruski narod", rekao je američki predsjednik Barack Obama u izjavi koju je pročitao glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, koji je uime SAD izrazio spremnost na pružanje svake pomoći Rusiji.

Snažne osude napada uputili su i čelnici Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Poljske i brojnih drugih zemalja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zbog napada u Domodjedovu odgodio je polazak na Svjetski gospodarski forum u Davosu, kamo je trebao otputovati u utorak jer bi u srijedu trebao održati govor na otvaranju skupa.

24.01.2011. 21:00:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    24.01.2011. 22:42
    planet majmuna... majmuni pobiju stotine tisuća drugih majmuna i onda kada preživjeli majmun uzvrati udarac (ubivši par majmuna) majmuni to nazovu terorizmom i žestoko osuđuju... oće majmun bananu? :-P

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh