« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
U BROJKAMA

Cigarete ubijaju jednu osobu svakih šest sekundi

Čak četiri petine od jednog bilijuna pušača, koliko ih trenutno ima u svijetu, žive u siromašnim i srednje razvijenim zemljama

pušenje cigarete
pušenje cigarete (Shutterstock)
Više o

duhan

,

pušenje

,

cigarete

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

nikotin

,

kuharski savjet

Više od pet milijuna ljudi svake godine umre od posljedica pušenja, što je u prosjeku jedna osoba svakih šest sekundi. Zastrašujući su to podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na Svjetski dan nepušenja. Cigarete su uzrok jedne od 10 smrti odraslih osoba, a oko 50 posto trenutačnih pušača će jednog dana umrijeti zbog bolesti koja je povezana s duhanom.

Podaci WHO-a govore i da čak četiri petine od jednog bilijuna pušača, koliko ih trenutno ima u svijetu, žive u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, a upravo je u tim zemljama borba s bolestima povezanima s cigaretama najteža.

Osim toga, duhanska industrija je nemilosrdna i ne pita ništa kad je riječ o jeftinoj radnoj snazi. Tako u nekim siromašnim dijelovima svijeta djeca rade na uzgoju duhana, čime postaju posebno izložena trovanju nikotinom, odnosno zelenoj duhanskoj bolesti.

No pušenje je opasno i u najbogatijim zemljama. Tako u Velikoj Britaniji godišnje zbog pušenja umire najmanje 120 tisuća ljudi, a pušenje uzrokuje barem 30 posto svih slučajeva raka u SAD-u. Cigarete su uzrok i mnogih drugih bolesti, a vrlo je opasno i pasivno pušenje.

Što reći za kraj osim ponoviti podatak s početka - cigareta ubije jednu osobu svakih šest sekundi.

31.05.2010. 21:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh