« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OVISNICI; POZOR

Cigarete će se u EU moći kupovati samo na recept

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, uskoro ćete morati dokazati da ste ovisnik kako bi kupili cigarete u ljekarnama

Em ovakve slike, em recept za ovisnike ...
Više o

pušenje

,

cigarete

,

zabrana pušenja

,

trošarine

,

kupovina cigareta

,

cijena cigareta

Jedna od najraširenijih ovisnosti na svijetu, pušenje, u cijelo svijetu predstavlja uzrok mnogih bolesti i izgubljenih radnih sati, bolovanja ... Europska unija odlučila je stati na kraj toj praksi i duhansku industriju, koja obilato puni proračune a i privatne džepove političara stjerati u kut.

Island je prvi krenuo u tom smjeru s prijedlogom zakona po kojem bi se cigarete mogle kupiti samo u ljekarnama. Irci su već na putu zabrane pušenja u automobilima, a slike i poruke na kutijama cigareta sve su eksplicitnije i gore.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, sve zemlje Europske unije od 2020. godine prodavat će cigarete isključivo u ljekarnama. Kupci će morati prvo proći liječnički pregled na kojem će se utvrditi jesu li zaista ovisni o cigaretama, kako bi dobili potvrdu za kupovinu cigareta.

Do tada će sve zemlje nemilosrdno iskorištavati tu istu ovisnost, lupajući goleme trošarine na cigarete i puneći proračun na račun ne duhanske industrije nego ljudi koje proglašavaju ovisnicima.

Kako će to proći u našoj zemljici, to ćemo tek vidjeti .... ali da će šverc škije procvjetati, znamo unaprijed.




09.10.2011. 13:52:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh