« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UNICEF:

Četvrtina djece u Kongu umire zbog neishranjenosti

Smrtnost djece do pet godina te smrtnost trudnica i rodilja i dalje su na visokoj razini u Kongu, upozorava UNICEF

Kongo
Kongo (Wikipedia)
Više o

UNICEF

,

glad

,

Kongo

,

smrtnost djece

,

hakiranje računa

Više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti u Kongu može se pripisati neishranjenosti, priopćio je u srijedu u Brazavilleu čelnik UN-ova Fonda za djecu (UNICEF).

"Neishranjenost je područje koje zahtijeva više napretka: u Kongu se neishranjenosti može pripisati više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti", rekao je direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku Gianfranco Rotigliano, u prigodi početka kampanje za smanjenje smrtnosti među trudnicama i rodiljama.

"Smrtnost djece do pet godina te smrtnost trudnica i rodilja i dalje su na visokoj razini u Kongu, gdje bogati (petina stanovništva) imaju lakši pristup glavnim zdravstvenim uslugama nego oni najsiromašniji", dodao je.

"Smanjenje te nejednakosti je iznimno važno želimo li ostvariti Milenijske razvojne ciljeve na području zdravstva", preporučio je Rotigliano.

Prehrambeno stanje u Kongu, gdje 21 posto stanovnika pati od neishranjenosti, 11,8 posto djece nema dovoljnu tjelesnu masu, a 12,7 posto djece do 5 godina umire, ocjenjuje se "teškim" u izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje prehrambenih politika (IFPRI) za 2010., premda nije tako teško kao u drugim afričkim zemljama.(hina/metro-portal)

20.10.2010. 23:07:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh