« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SHORT LISTA

Četiri investicijska fonda u užem izboru za ulazak u Mercator

Riječ je o fondovima Mid Europa, Warburg Pincus, Bain Capital i Advent International Bank, a banke prijedlog tek moraju prihvatiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/Cropix)
Više o

investicijski fond

,

Mercator

,

Arkas

,

Mid Europa

,

Warburg Pincus

,

Bain Capital

,

Advent International Bank

Ljubljanska tvrtka Arkas, koja je za skupinu banaka-suvlasnika organizirala prikupljanje neobvezujućih ponuda, predložila je da u uži izbor za kupnju udjela u slovenskom trgovačkom lancu Mercator, koji pripada konzorciju domaćih i stranih banaka, uđu četiri investicijska fonda, tvrde u utorak slovenski mediji.

Kako navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", koji se poziva na neslužbene informacije, riječ je o fondovima Mid Europa, Warburg Pincus, Bain Capital i Advent International Bank, a banke taj prijedlog tek moraju prihvatiti i za sada se o njemu ne izjašnjavaju.

List navodi da mu je direktor Arkasa Uroš Marter u ponedjeljak potvrdio kako je prijedlog koje neobvezujuće ponude uvrstiti na listu ponuđača, od kojih će se onda zatražiti obvezujuće ponude i kojima će se omogućiti dubinski pregled poslovanja Mercatora, bankama već poslan, ali nije naveo o kojim se interesentima radi.

Marter je, piše list, ponovno potvrdio da bankama nisu predložili da se na "short listi" za dubinski pregled poslovanja Mercatora nađe ijedan strateški investitor jer smatra kako se takav postupak može omogućiti samo financijskim fondovima, a ne tvrtkama koje bi mogli biti konkurenti slovenskom trgovačkom lancu te da davanje takvih podataka potencijalnim strateškim ulagačima nije uobičajeno.

Pozivajući se na neslužbene informacije, "Dnevnik" navodi da će se iz konzorcija banaka zainteresiranih za prodaju Mercatorovih dionica povući još dvije slovenske banke, nakon što su to već učinile Nova ljubljanska banka i Banka Celje. Time bi se udjel dionica koje se potencijalno može prodati smanjio s 34 na samo 12,9 posto.

List navodi da su slovenske banke spremne odustati od prodaje svojih dionica i zadržati svoje udjele kao dugoročni strateški vlasnik. Slovenske banke spremne su razmotriti mogućnost da ostanu dugoročni investitori u najvećem slovenskom trgovačkom lancu koji i dalje ima ambicije širenja i jačanja svoje pozicije u cijeloj regiji, piše ''Dnevnik''.

Slovenski mediji očekuju da bi banke ovoga tjedna mogle objaviti uži izbor interesenata za koje bi od uprave Mercatora zatražile mogućnost dubinskog pregleda njegova poslovanja. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 13:29:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh